Hlavní obsah

Palladium neotevře tři týdny, nájemci chtějí uhradit škody

Novinky, Petr Nový, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Požár, který 20.února odpoledne zachvátil podzemní prostory pražského obchodního centra Palladium, si vyžádal uzavření tohoto komplexu na tři týdny. V podzemí shořely hlavní rozvody a budova se musí po opravě zkontrolovat. Škody obchodníků jdou do miliónů a někteří zvažují, že budou požadovat náhradu za ušlý zisk.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Nákupní a kancelářský komplex Palladium. Uvnitř je na 170 obchodů.

Článek

Požár zasáhl samotné srdce energetického systému Palladia v místě, které navazuje na hlavní přívod proudu do budovy. Požár poškodil rozvaděče, což způsobilo funkčnost dalších systémů, jako třeba fungování vzduchotechniky.

„Doba nutná pro opravu centrálního rozvaděče proto musí také počítat s dobou potřebnou pro testování navazujících systémů a získání příslušných osvědčení,“ řekla mluvčí obchodního centra Veronika Kozová.

V Palladiu je 170 obchodů a tři desítky restaurací, v podzemí se nachází devět set parkovacích míst, budovu využívají také firmy působící v části kanceláří. Nyní nemohou do práce. Obchodníci už nyní počítají ztráty na milióny, každým dnem mimo provoz se škody zvyšují.

Starbucks bude chtít uhradit nájem

"V obchodním centru jsme otevřeli dvě kavárny několik dní před požárem. Naši právníci právě zkoumají smlouvy a minimálně budeme chtít nahradit pronájem," řekla Novinkám Michaela Dvořáková ze společnosti Starbucks. Firma na český trh vstoupila na začátku roku a před nedávnem otevřela v centru dvě kavárny.

Podle ní jim Palladium původně sdělilo, že uzavření bude trvat jen krátce. Nakonec to má být právě tři týdny. "To je dlouho. Problém máme i se zaměstnanci, kterých jsme hodně nabrali, museli jsme je školit a platíme je," dodala Dvořáková.

Miliónové škody očekává i Albert. "V tuto chvíli vyhodnocujeme škody způsobené přerušením dodávek elektrické energie a nuceným uzavřením prodejny. Předpokládáme však, že se budou pohybovat v miliónech korun. Pro podobné případy jsme pojištěni,“ řekl Novinkám Libor Kytýr, mluvčí Aholdu. 

Zatím není jasné, jak se Paladium se ztrátovými obchody vyrovná. Podle mluvčí obchodního domu se jde o složité procesy, během nichž se jedná s pojišťovnou.

Komplikovaná evakuace

„Několik osob odmítlo výzvy k evakuaci uposlechnout a objekt opustily až po osobní výzvě členů ostrahy nebo policistů. Díky nezodpovědnosti několika jedinců se tak celková doba evakuace protáhla na 40 minut,“ řekl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Podle Kozové obchodní centrum splnilo všechny bezpečnostní standardy a bylo řádně zkolaudované. "Příčiny stále nejsou známy. Necháme si udělat analýzu a pokud bude zjištěn nějaký problém, pokusíme se ho napravit," uzavřela mluvčí Palladia.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražské Palladium evakuovali kvůli požáru

Kvůli požáru na elektroinstalaci v podzemních garážích byly z obchodního centra Palladium v centru Prahy ve středu v podvečer evakuovány dva až tři tisíce...

Výběr článků

Načítám