Hlavní obsah

Lidovci chtějí zrušit poplatky u lékařů pro děti a důchodce

Právo, Novinky, dan, jov
PRAHA
Aktualizováno

KDU-ČSL chce s koalicí jednat o zrušení poplatků u lékaře pro lidi starší 70 let a děti v předškolním věku. Chtějí koalici přesvědčit, aby se změnami souhlasila, pokud se jim to nepodaří, sami novelu tvořit nebudou.

Článek

Za návštěvu lékaře, za recept ani za pobyt v nemocnici by podle lidovců neměli platit ani senioři, kteří žijí v domovech důchodců - bez ohledu na věk. "Se zrušením všech poplatků nesouhlasíme, hledáme úlevu tam, kde je to sociálně potřebné," řekl předseda strany Jiří Čunek.

Strana však tvrdí, že pokud s koalicí dohodu nevyjedná, nepůjde proti ní a nebude se kvůli poplatkům spojovat s opozicí.

KDU-ČSL se poplatky nezamlouvaly od počátku, strana si ale dala půl roku na vyhodnocení působení nově zavedených pravidel. U lékaře a za položky na receptu se začalo platit v lednu. Nyní lidovci změnili názor a myslí si, že vše se musí ujasnit dřív. Koalice by prý o poplatcích měla jednat příští týden. Zrušení plateb pro děti trvale prosazuje například místopředsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová.

Platby u lékaře jsou součástí reformy veřejných financí. Kritizoval je například poslanec Ludvík Hovorka, ten kvůli nim dokonce nezvedl ruku pro celou reformu veřejných financí.

Zelení jednání vítají, zrušení všech poplatků ale nepodpoří

Zelení jsou o poplatcích připraveni jednat. „Myslím si, že si všichni v koalici uvědomujeme, že poplatky ve zdravotnictví si zaslouží podrobnější analýzu a případné revize,“ uvedl v reakci na návrh lidovců šéf zelených Martin Bursík.

Je přitom zastáncem dohody v rámci vládní koalice. „Nejsem zastáncem politické metody někoho chytit pod krkem. Není tady nějaký věcný rozpor, jde spíše o otázku politickou co do načasování tohoto tématu. Budeme o tom jednat a budeme jednat korektně,“ řekl.

Podle prvního místopředsedkyně Strany zelených Dany Kuchtové jsou neetické a velmi finančně zatěžující poplatky pro chronicky nemocné seniory, děti a některé klienty sociálních ústavů. „O tom je třeba jednat, nejprve v koalici a poté je třeba i přistoupit k novele zákona,“ sdělila Kuchtová.

Ani SZ nepodpoří návrh ČSSD na úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví. „To je princip, na který mi jako koaliční strana nejdeme. Jsme si vědomi toho, že poplatky jako jeden z menších kamenů zdravotnické reformy zdravotnictví jsou nezbytné, protože zajišťují udržitelnost systému zdravotní péče a mají autoregulační funkci,“ řekl Bursík.

„Opozice se jasně vyslovila, že chce zrušit poplatky jako takové. Ale my jsme říkali, že poplatek za stravování v nemocnici nebo za recept je pro nás akceptovatelný. Tady se těžko dohodneme. Jenom kritizují vládu a nezdá se, že by byli ochotni přistoupit na nějaký realistický kompromis,“ řekla k tomu Kuchtová.

Anketa

Jak by se měl změnit systém poplatků?
Zachovat současný stav. Nerušit pro nikoho
6,5 %
Zrušit pouze pro malé děti
10,6 %
Zrušit pro malé děti i důchodce
81,7 %
Zrušit pouze pro důchodce
1,2 %
Celkem hlasovalo 7476 čtenářů.

Reklama

Související články

Schváleno, reforma prošla

Vládní reforma veřejných financí začne téměř jistě od ledna 2008 platit. Koaliční poslanci v úterý ve Sněmovně po peripetiích našli dostatek hlasů k její...

Výběr článků

Načítám