Hlavní obsah

Smlouvu o radaru podepíšeme v dubnu, řekl Topolánek

WASHINGTON

Návrhy smluv s USA o možném umístění protiraketového radaru na českém území mohou být podepsány začátkem dubna, uvedl v úterý ráno v rozhovoru pro ČTK premiér Mirek Topolánek, který je na návštěvě USA.

Článek

Podle premiéra Mirka Topolánka by mohlo k podpisu dojít na summitu NATO v Bukurešti, těsně před ním nebo po něm.

Při své návštěvě ve Washingtonu chce Mirek Topolánek jednat o způsobu propojení protiraketového systému USA se systémem NATO i o negativních postojích Ruska k americkému plánu vybudovat ve střední Evropě protiraketovou základnu. Podle Topolánka musí Praha řešit skutečnost, že Rusko považuje střední Evropu za svou sféru vlivu.

Čeká se na Poláky a vyřešení sporných bodů

Konkrétní podepsání smluv podle premiéra závisí také na přístupu Polska, kde mají být umístěny antirakety propojené se zamýšleným radarem v Česku. S Varšavou Topolánek jednal před cestou do USA.

Česká vláda začala loni vyjednávat s USA o dvou smlouvách, které mají stavbu radarové základny USA na českém území umožnit. Musí je schválit český parlament.

Hlavní smlouva je téměř dojednána, stále ale zbývá dořešit několik detailů. Ve druhé smlouvě SOFA o pobytu amerických vojáků v ČR zbývalo více sporných bodů, jako je například řešení přestupků amerických vojáků sloužících na základně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Českou republiku hodlá ve Washingtonu prezentovat jako zásadního spojence v alianci. "My potřebujeme být součástí kolektivní obrany a aktivně se na ní podílet," řekl premiér.

Memorandum o bezvízovém styku

Topolánek také bude jednat o navrhovaném memorandu ke zrušení amerických víz pro české občany. Sporné body z něj údajně vypadly. Memorandum se podle něj zamlouvá Evropské komisi i Slovinsku, které nyní unii předsedá.

Topolánek zopakoval, že je velmi pravděpodobné, že nutnost žádat o americké vízum padne pro Čechy do konce roku. Lidé cestující do USA se ale i poté budou muset podle všeho před cestou registrovat a není zatím jasné, zda to nebude nějak zpoplatněno. "I tam je prostor pro jednání vytvořen," podotkl Topolánek.

Konečné znění memoranda je podle českého premiéra přijatelné pro EU, jeho původní návrh se ale nelíbil "starým" unijním zemím, které již s USA bezvízový styk mají a obávají se zpřísnění jeho podmínek. Text memoranda zatím zveřejněn nebyl.

Topolánek, který je předsedou vládní rady pro vědu a výzkum, také míní domlouvat připravovanou rámcovou českoamerickou dohodu o spolupráci ve vědě a výzkumu, která navazuje na jednání o radaru. Doufá, že se mu v té věci podaří ve Washingtonu dosáhnout velkého pokroku.

"To je pro mě daleko zásadnější krok než samotná technická záležitost kolem radaru," zdůraznil. Američtí experti podle něj již vytipovali 15 oblastí "přednostního zájmu" výzkumu.

Anketa

Podporujete vybudování amerického radaru v Česku?
Ano
15,4 %
Ano, ale jen pod velením NATO
4,2 %
Ne
80,4 %
Celkem hlasovalo 10248 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám