Hlavní obsah

Bursík v e-mailu o Zubové: ta kráva nás už ani neumí oslovit

– PRAHA • Aktualizováno

Bouři ve Straně zelených slibuje nevybíravý slovník předsedy a vicepremiéra Martina Bursíka. Ten v mailu z neděle 24. února nazval poslankyni SZ Olgu Zubovou "krávou" a pohrozil jí "silou". Věc by se přitom nedostala na světlo světa nebýt Bursíkovy nepozornosti. Omylem totiž odeslal mail Zubové místo poslankyni a přítelkyni Kateřině Jacques.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SZ Martin Bursík se "překlikl".

Článek

Právo má korespondenci k dispozici. Zubová, která se kvůli nemoci nezúčastnila prezidentské volby, je předsedkyně republikové rady (RR) zelených.

Doslovný přepis Bursíkova e-mailu
Ona ta kráva nás už ani neumí oslovit. To je neuvěřitelný. Donutíme je ke spolupráci – silou, kaťuško. Políbení, martin.

Mail odešel v neděli 24. února ve 23.13 hod. Tedy nedlouho poté, co skončilo zasedání republikové rady, z něhož se Zubová omluvila.

Množné číslo, které Bursík uvedl, může znamenat, že měl na mysli nejen Zubovou, ale i další stranické oponenty.

Netýkalo se to Zubové, říká Bursík

"Já jsem někdy v noci unavený odklikl reakci, která se netýkala ani Olgy Zubové, ani nebyla určena jí," řekl Bursík televizi Nova.

Zároveň ale odmítl upřesnit, komu byla zpráva původně adresována, ani o kom je v ní řeč. Popřel, že měl na mysli Zubovou, přesto se jí však omluvil.

V pondělí večer pak rozeslal spolustraníkům zprávu, v níž opět souvislost mezi svým e-mailem a Olgou zubovou popřel. "Pokud vznikla souvislost mezi tímto zemitým textem a Olgou, pak se za to Olze i všem čtenářům tohoto emailu omlouvám," vzkazuje Bursík zeleným.

"Hrubost mi není blízká a ani mi neimponuje. Obvykle se dokáži kontrolovat i v mezních situacích, kdy se dostávám pod rozličné tlaky. Tady se to nepovedlo, jednal jsem ve stresu, unavený a prostě došlo ve slabé chvíli ke zkratu," hájí se vicepremiér.

"Přirozeně mně záleží na dobrých mezilidských vztazích ve straně i s Olgou Zubovou. Věřím, že se nám podaří při osobním setkání vztah napravit," uvedl Bursík v e-mailu, jehož kopii Novinky obdržely.

Zubová chce po Bursíkovi vysvětlení, co tím myslel

Zubová v pondělí reagovala na Bursíkův mail zprávou, kterou v 10.09 hod. dopoledne rozeslala členům Strany zelených. Tím se informace o Bursíkově pohrůžce rozšířila mezi desítky členů zelených.

Odpověď Olgy Zubové
Milí členové a milé členky RR, včera jsem dostala od našeho předsedy reakci na svou omluvenku z jednání poslaneckého klubu SZ v úterý 26. 2. Vzápětí sice napsal, že odpověď nebyla určena mně, přesto bych byla ráda, aby všem straníkům vysvětlil, co tím myslel. Já spolupracovat chci, ale nikoliv silou. Zdraví Olga Zubová.

Zubová ve svém předchozím mailu uvedla, že se ze zdravotních důvodů musí omluvit z úterního jednání klubu, neboť v tomto týdnu podstoupí druhou operaci.

"Předpokládané propuštění z nemocnice je 3. 3. nebo 4. 3. Záleží na pooperačním stavu, na tom, zda nebudou žádné další komplikace. Děkuji za pochopení,“ omluvila se Zubová.

Bursíka i Jacques poslankyně nadzvedla, když nedorazila na Hrad na volbu prezidenta. Podle nich se omluvila jen SMS na poslední chvíli. Zubová jim naopak vyčetla, že nebrali ohled na její zdraví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám