Hlavní obsah

VIDEO: Jak vypadají nové stanice metra

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Zhruba za dva měsíce se Praha dočká zbrusu nových stanic metra. Po několika letech práce budou vlaky na lince C jezdit o čtyři a půl kilometru dál směrem na Letňany. Stavba za několik miliard korun přinese tři nové zastávky - Střížkov, Prosek a Letňany.

Článek

"Práce zde začaly v červnu roku 2004 a letos v květnu budou nové zastávky metra v provozu. Tři zastávky mají celkem 4,6 kilometru,“ řekl Novinkám František Polák, mluvčí firmy Metrostav, která se na realizaci projektu z největší části podílela.

Stavební práce a technologie na provoz metra vyšly zhruba na 15 miliard korun. Konečná cena přitom bude vyšší, protože se do ní promítnou náklady na výkup pozemků a další položky.

Letňany budou mít obří parkoviště, Střížkov zaujme designem

Podle Poláka bude patřit budoucí konečná zastávka Letňany mezi rarity. Šířka nástupiště je 15 metrů a vlaky budou jezdit zhruba 15 až 18 metrů pod terénem. Stanice byla vybudována v polích. Kolem budoucí konečné vrcholí také přípravy na otevření obrovského parkoviště a autobusového nástupiště.

Z dalších dvou zastávek upoutá zejména Střížkov. Ten totiž kontrastuje s okolními paneláky svou architekturou - ocelovou konstrukci doplňují obrovské skleněné plochy. Interiéru bude dominovat kavárna umístěná přímo na nástupišti. "Lidé budou moci u kávy sledovat, jak jezdí vlaky,“ komentoval Polák.

:. Interiér stanice Střížkov na vizualizaci městské části Praha 9

Podle mluvčího Metrostavu jsou nové stanice metra připraveny i na odbavování velkého množství lidí. Polák připomněl, že problém by neměl nastat ani v případě, že by Praha pořádala olympiádu.

Připravuje se i metrobus

Pražský dopravní podnik se s plánovaným otevřením nových linek metra postupně připravuje také na budoucí zapojení tzv. metrobusů do dopravy.

"Prosek a Letňany budou mít nové linkové vedení, aby zde v budoucnu mohly metrobusy vyjet,“ řekl Novinkám Filip Drápal, mluvčí Ropidu, který pro Prahu připravuje jízdní řády.

Co by měl být metrobus
Jedná se o upřednostnění páteřních linek autobusů na území Prahy. Autobusy by měly mít často společné zastávky s tramvajemi. Na silnicích budou pro ně vyhrazeny speciální pruhy a jezdit by směly i po tramvajových kolejích. Podle Filipa Drápala z Ropidu by tak autobusy neměly stát v kolonách a nabírat tak zpoždění.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Plány nových stanic na trase metra A

Pražský magistrát poslední prázdninový týden schválil financování stavby nových stanic metra. "Áčko" by se mělo prodloužit až na ruzyňské letiště a od nynější...

Prosek se z periferie mění na město

Výstavba na Proseku nemá svým rozsahem v hlavním městě srovnání. Do několika let na sídlišti přibudou tři tisíce bytů, 20 tisíc metrů čtverečních kanceláří...

Výběr článků

Načítám