Hlavní obsah

Třebíčská nemocnice vyměnila zemřelé dítě, tvrdí rodiče

Právo, pch
TŘEBÍČ/JIHLAVA
Aktualizováno

Rodiče novorozence, který na začátku února zemřel ve věku tří dnů v třebíčské nemocnici, mají podezření, že tělo, které mělo být zpopelněno, nepatří jejich dítěti. Prohlásili to v pondělí, když nechali v jihlavském krematoriu za asistence policie otevřít rakev. Nemocnice ovšem jakoukoli záměnu vylučuje.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Třebíčská nemocnice je držitelem certifikátu kvality, nedávno však neblaze proslula záměnou novorozenců.

Článek

"Možnost záměny kategoricky vylučujeme. Nemocnici byly předány ostatky

"Možnost záměny kategoricky vylučujeme. Nemocnici byly předány ostatkynovorozence z Ústavu soudního lékařství v Brně a v dané době nebylo v

"Možnost záměny kategoricky vylučujeme. Nemocnici byly předány ostatkynovorozence z Ústavu soudního lékařství v Brně a v dané době nebylo vNemocnici Třebíč žádné jiné tělo zesnulého novorozence. Nemocnice tak zcela

vylučuje jakoukoliv záměnu, ke které by došlo v jejím zařízení," uvádí ve své tiskové zprávě Nemocnice Třebíč.

Třídenní novorozenec zemřel v pondělí 4. února. Podle nemocnice dítěti postupně selhalo několik orgánů a nepodařilo se ho zachránit ani přes veškerou péči lékařů i neprodlený transport na specializované pracoviště brněnské fakultní nemocnice.

Otec dítěte však měl o argumentaci zařízení pochybnosti a podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Policisté zahájili úkony k trestnímu řízení a nařídili soudní pitvu. "Její výsledky zatím bohužel nemáme,“ řekla Právu jejich mluvčí Marcela Lavická.

Rodiče si tělo nevyzvedli včas, tvrdí ředitel nemocnice

Pitva byla provedena v Brně, výsledky poté cestovaly do Prahy a tělíčko zpět na patologii třebíčské nemocnice. "Rodiče jsme telefonicky i písemně upozornili, že by si tělo dítěte měli vyzvednout. V dané lhůtě se tak ale nestalo,“ řekl Právu ředitel nemocnice Petr Mayer.

"Schránu s tělíčkem k nám v úterý 19. února přivezla třebíčská pohřební služba. Protože si tělo nikdo nevyzvedl, bylo rozhodnuto, že se u nás provede kremace na náklady města Třebíč,“ uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy, které krematorium provozují, Martin Málek.

Obezřetná firma se však pokusila kontaktovat rodiče dítěte, a to se jí na rozdíl od nemocnice podařilo. "V minulém týdnu jsme se tak dohodli na tom, že dítě bude pohřbeno do země, a to v pondělí 25. února. Rodiče též vyjádřili přání chlapce ještě vidět, ale to již vzhledem k platným lhůtám nebylo možné. Za tak dlouhou dobu to totiž umožňuje jediný způsob - moc úřední,“ popsal Martin Málek.

Dítě není naše, řekli rodiče policii

Rodiče mrtvého chlapečka tuto možnost v pondělí nečekaně využili. Do krematoria se již dostavili za asistence policie, jíž sdělili podezření, že dítě ve schráně není jejich. Policie tak nařídila rakvičku otevřít a matka s otcem prohlásili, že dítě jejich není. K zásahu tak byli přivoláni specialisté z kriminálky.

"Možnost záměny u nás zcela vylučujeme. Mimo jiné jsme to totiž v inkriminované době tělo žádného jiného dítěte neměli,“ uvedl Martin Málek.

Aféry v třebíčské nemocnici

Třebíčská nemocnice začátkem letošního roku získala certifikát kvality, který by měl zaručovat kvalitní péči o pacienty. V nedávné době však čelila několika aférám.

Před dvěma lety vznikla na dětském oddělení infekce, v jejímž průběhu rovněž zemřel novorozenec. V prosinci 2006 tam byli krátce po porodu dva novorozenci zaměněni, na záměnu se přišlo, když bylo oběma děvčatům deset měsíců. Primář dětského oddělení rovněž údajně bez svolení rodičů nemocného dítěte poskytl jeho zdravotní záznamy třetí osobě.

Pokud by se záměna těl potvrdila, byl by to v krátké době již druhý podobný případ na Vysočině. Loni na podzim pracovníci jihlavské městské pohřební služby zaměnili těla dvou zemřelých žen.

Na záměnu přišli pozůstalí jedné z žen začátkem listopadu při smutečním obřadu v Třešti na Jihlavsku, když po otevření rakve zjistili, že v ní neleží jejich babička. Jihlavští radní pak postihli tříměsíčními srážkami z platu jednatele Služeb města Jihlavy a čtyři zaměstnance pohřební služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám