Hlavní obsah

Valašské Meziříčí žije úspěchem své rodačky Irglové

– VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ
Právo, Jiří Růžička

První SMS zpráva se sdělením, že česká zpěvačka Markéta Irglová z Valašského Meziříčí a irský hudebník Glen Hansard získali Oscara za nejlepší filmovou píseň, dorazila na Valašsko v pondělí jen pár minut před pátou ráno. Dost na to, aby se už při první kávě v kancelářích, v prvních ranních autobusech, ale třeba i před školou, do které Irglová chodila, nemluvilo o ničem jiném.

Článek

„Je to něco naprosto úžasného, celá škola, kantoři i žáci tím od rána opravdu žijeme. Hrozně jsme jí takový úspěch přáli. Kvůli obrovskému talentu i kvůli tomu, jak dokázala být příjemná a milá ke svému okolí, ke spolužákům a k lidem vůbec,“ nadšeně se přidával ke gratulantům ředitel Gymnázia Františka Palackého ve Valašském Meziříčí Jan Trčka.

Víte, učil jsem oba její rodiče, s Markétou jsem přicházel často do styku. Jako ředitel jsem ji uvolňoval z vyučování, protože hodně cestovala. Ve škole měla velké absence, ale vždy všechno pilně a s přehledem dohnala. Bylo obdivuhodné, jak dokázala všechno stihnout. Je báječné, když se podaří mladému člověku skloubit náročný zájem a náročné studium. Jí se to podařilo a to člověka potěší. Nelituji ani hodiny, kterou jsem ji kdy z vyučování uvolnil,“ dodal Trčka.

Skromná, milá holka, říká „teta Irena“

„Moje dcera Eva si s Markétou jako malá děvčata hrávaly. Měla a má ráda zvířata, ještě teď má velkého černého chundelatého psa Arca. S jejími rodiči jsem se přátelila dlouhá léta. Markéta byla úžasné milé děvče a později nádherná mladá slečna. Inteligentní dívka, trochu introvertní, přirozená a skromná. A zůstala taková i okamžicích, kdy už objížděla celý svět a vracela se domů,“ popisuje čerstvou držitelku Oscara dlouholetá přítelkyně rodiny, ředitelka rozvojové agentury VIA a informační kanceláře ve Valašském Meziříčí Irena Brouwerová.

„Stejně ji hodnotil i můj manžel Bob, který ji učil anglickou konverzaci v posledních měsících školy, kdy už tam často chyběla. Vracela se vždy milá a lehce se vše doučila. Vystudovala se samými jedničkami a vyznamenáním. Když přijela ze světa a potkali jsme se, úplně normálně pozdravila Ahoj, teto Ireno!“ líčí své dojmy rodinná přítelkyně.

Markéta Irglová dostala v devatenácti letech sošku filmového Oscara. Zdroj: ČTK/APTN

Celebrity koncertovaly v Přístavu

„Od rána jsme stihli rodičům a Markétě jen poblahopřát textovou zprávou. V tuhle chvíli jsou ještě na banketu a oslavují. Však mají co. Tady ve Valašském Meziříčí to bereme jako obrovský úspěch a všichni jí ho moc přejeme,“ dodala Irena Brouwerová.

Doplnila, že rodiče Irglovi našli vynikající vztah i k Markétinu partnerovi Glenovi. „Choval se tak přirozeně, že bylo cítit, že zde vnímá svůj druhý domov. Spolu s Markétinou sestrou Zuzanou, která má rovněž obrovský talent a nádherně zpívá a hraje i na bicí, vystupovali ve zdejším M - klubu, nebo v restauraci Přístav. Asi to budou nejslavnější hosté těchto klubů,“ přidala dojmy Irena Brouwerová.

Hejtman brouzdal po internetu

Hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS) se přiznal, že je velkým fandou Markéty Irglové. „Hned ráno jsem brouzdal na internetu, protože jsem opravdu hořel nedočkavostí, jak to dopadne. Její dráhu jsem sledoval a moc jsem jí to přál. Výsledek mě upřímně nadchl. Zvláště to, jak se mladý člověk jaksi tiše a nenápadně dopracuje k tak obrovskému úspěchu, jak docílí tak významné pocty,“ ochotně se dělil o silné dojmy Lukáš.

„Zaslouží si uznání a poděkování za reprezentaci České republiky a potažmo Valašska. Pošleme ji dopis s poděkováním mým i rady Zlínského kraje. Přál bych si, když to její čas dovolí, abych ji mohl osobně přivítat u nás, abych ji mohl přijmout na návštěvu a osobně ji pogratulovat. Přiznám se, že bych měl nefalšovanou klukovskou radost, kdybych se mohl podívat na tu malou sošku, kterou s uznáním dostala,“ dodal Lukáš.

Město chystá Markétě cenu

Radost z úspěchu rodačky ovládla v pondělí i tamní městský úřad. „Devatenáctiletá Markéta se stala první českou zpěvačkou, která si zlatou sošku zpoza oceánu přiveze. Titulní skladba z romantického příběhu pouličního muzikanta z Dublinu a české emigrantky slavila úspěch i přesto, že zazněly hlasy volající po jejím vyřazení ze skupiny nominovaných. Důvodem byla skutečnost, že píseň byla zveřejněna ještě před uvedením snímku na filmová plátna. Výkonný výbor filmové akademie ale nakonec rozhodl, že skladbu nevyřadí,“ napsal Právu mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

„Markétě náleží veliká gratulace a poděkování za to, jakým způsobem proslavila naše město,“ komentoval její úspěch valašskomeziříčský starosta Jiří Částečka (ODS). Prestižní ocenění podle něj ani v jejím rodišti nezůstane bez odezvy. „Navrhnu ji na nově zřizovanou Cenu starosty. Mohla by se stát její první držitelkou,“ potvrdil starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám