Hlavní obsah

Bém: Kosovo budeme nakonec muset uznat

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, rei

Místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém řekl, že jednostranné vyhlášení samostatnosti Kosova bude nakonec muset ČR uznat vzhledem k tomu, že tak už učinily USA a velké státy Evropské unie. Bém názor vyjádřil v pořadu Nedělní partie v televizi Prima.

Článek

„Myslím si, že musíme vést seriózní dialog. Vypadá to ale, že vlak se už rozjel a že nakonec budeme muset Kosovo uznat,“ řekl Bém s tím, že uznává, že jde o složitý problém, který skrývá nebezpečí konfliktů.

Nesouhlasil s ním jeho oponent v debatě, předseda komunistů Vojtěch Filip. „Uznání je akt protievropský a v rozporu s mezinárodním právem,“ řekl.

Kosovo vyhlásilo na Srbsku nezávislost minulou neděli navzdory protestům Bělehradu i Moskvy. Spojené státy a velké státy EU v čele s Německem, Francii a Británií krok uznaly.

O své nároky se již přihlásili separatisté v ostatních světových regionech od Baskicka přes Gruzii až po území palestinské samosprávy. Kritici osamostatnění Kosova poukazují na fakt, že v těchto oblastech se hledá nenásilná dohoda a situace se neřeší jednostranným rázným aktem.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám