Hlavní obsah

Čunek: termín mého návratu je v dohlednu

Novinky, rei
PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek by se mohl do vlády vrátit v dohledných dnech. Řekl to v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Zdůraznil ovšem, že termín zůstává otevřený a on sám případné jmenování neovlivní.

Článek

„Je to v dohlednu. Může to být i zítra," řekl Čunek. "Vy se mne na to pořád ptáte, ale já to skutečně nevím. Je to premiér, kdo ministra navrhuje, a prezident, kdo ho jmenuje,“ dodal. Na dotaz, zda o kroku s předsedou vlády Mirkem Topolánkem (ODS) v posledních dnech hovořil, odpověděl předseda lidovců: „Pan premiér byl v posledních dnech na dovolené. Nedovolil jsem si ho rušit.“

Čunek opustil vládní post ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra loni v listopadu kvůli znovuotevření vyšetřování údajného přijetí úplatku. Navíc čelil podezření, že zneužil systém sociálních dávek. Státní zástupce ale později jeho stíhání opět zastavil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Premiér Topolánek před časem řekl, že se Čunkově návratu do vlády nebrání. „Pokud KDU-ČSL chce Jiřího Čunka ve vládě, bude ho mít,“ řekl.

Čunek za Schwarzenberga

Proti Čunkově návratu se ale vyslovil Topolánkův stranický kolega a pražský primátor Pavel Bém i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten říká, že mu jde o princip, navíc ho nepřesvědčily důkazy o Čunkově nevině. Schwarzenberg vyhrožuje, že z vlády, v níž bude Čunek, odejde.

Hrozil by tak další rozpor ve vládní koalici: zelení si ho nepřejí. „Návrat Jiřího Čunka nesmí znamenat odchod Karla Schwarzenberga,“ řekl místopředsedkyně strany Kateřina Jacques.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám