Hlavní obsah

Výbuch bytu v Břeclavi, možná kvůli vaření pervitinu

Právo, ČTK, miv
BŘECLAV
Aktualizováno

Policisté a hasiči vyšetřují příčinu sobotní exploze v bytě na největším břeclavském sídlišti Na Valtické. Výbuch zničil nejen byt, ale poškodil i v okolí zaparkovaná auta. Možnou příčinou události je neopatrnost při výrobě pervitinu. Pervitin mohl být uložen v benzinu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté obhlíží poničený byt.

Článek

V sobotu krátce před jednadvacátou hodinou otřásla panelovým bytem exploze, doprovázená řinkotem skla. Okno včetně zárubně výbuch rozmetal po bytě a část vyletěla před dům, kde jen šťastnou náhodou nikdo nebyl. Části okna však poničily nejméně dva zaparkované vozy. Škodu znalci předběžně odhadují na 100 000 korun.

Při výbuchu byli v bytě tři lidé. Třicetiletý muž byl přímo v kuchyni, kterou výbuch nejvíce poničil, a utrpěl lehké popáleniny na ruce. Jeho šestatřicetiletá přítelkyně byla v zavřená v koupelně a nic se jí nestalo, stejně jako osmiměsíčnímu dítěti spícímu ve vedlejším pokoji.

Pervitin v benzinu

Hasiči vyjížděli k avizovanému výbuchu benzínových par. „Benzín tam nebyl a protože centrum bylo v obývacím pokoji a ne v kuchyni, zjevně to nebyl ani výbuch plynu. Navíc je zvláštní, že se obyvatelé bytu pustili do horečnatého úklidu ještě před našim příjezdem,“ konstatovali nejprve zasahující hasiči. Nyní ale mají policisté hypotézu, že muž v bytě manipuloval s pervitinem uloženým v benzinu.

„Určitě tam byla pervitinová varna. Vždycky to tam páchlo, stačilo jen projet kolem ve výtahu,“ mají jednoznačné vysvětlení události obyvatelé domu. "Muž již byl za podobnou činnost trestán, není tedy vyloučeno, že v tom pokračuje," uvedl mluvčí policistů Milan Janůvka.

Rozmetané okno poškodilo nejméně dvě auta před domem. Vozy měly poškrábaný lak a zničená skla.

Hasiči upozornili, že bylo velkým štěstím, že výbuch neskončil požárem. Příjezd k domu byl zastavěn zaparkovanými automobily, takže v případě nutnosti hasit oheň by byla práce hasičů značně komplikovaná.

Pervitin v benzinu

Uložení pervitinu do benzinu je jeden ze způsobů přechovávání drogy. Při opatrném zahřívání benzin vyprchává a nakonec zůstane narkomanovi pervitin.

Muž i žena strávili noc v cele předběžného zadržení. Při výslechu zatím nepodali srozumitelné vysvětlení výbuchu, popírají ale tvrzení, že vařili pervitin.

Reklama

Výběr článků

Načítám