Hlavní obsah

Novotný prý dal policii dvě jména

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný upřesnil 18. února při výslechu na policii jména dvou senátorů ODS, z nichž jeden mu měl v souvislosti s nedávnou volbou prezidenta nabídnout dvoumiliónový úplatek a druhý se jej údajně snažil vydírat. Nejmenované zdroje přímo ze Senátu ve čtvrtek Právu potvrdily, že obě jména se již objevila v médiích.

Článek

Ta přitom spekulovala o třech senátorech ODS: o Vlastimilu Sehnalovi, Vítězslavu Jonášovi a Richardu Svobodovi. Všichni patří do téhož regionu jako Novotný, ale jakékoliv ovlivňování či nátlak na Novotného kvůli možnému hlasu pro Václava Klause již dříve odmítli a označili to za „nehorázné“.

Policie už kauzu prověřuje

Protikorupční policie už zahájila oficiální prověřování této kauzy. Podle informací Práva chce celý případ vést pro možný trestný čin podplácení. Spis má v těchto dnech v rukou státní zastupitelství, které se po dohodě s policisty do konce týdne rozhodne o dalším postupu v této věci a také o tom, koho budou kriminalisté vyslýchat. Již nyní je ale jasné, že na protikorupční policii zamíří k podání vysvětlení hned několik českých senátorů.

Novotný podle mluvčího protikorupční služby Romana Skřepka podal 18. ledna kvůli události trestní oznámení a tentýž den jej kriminalisté vyslechli. „Sdělil všechny známé okolnosti, které měly tu nabídku a snahu o ovlivňování provázet,“ sdělil Právu Skřepek.

Svědek Jílek?

Novotný prý také do protokolu uvedl, že svědkem jeho možného vydírání byl i šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek. Údajně stál vedle něho, když Novotného oslovil nejmenovaný senátor ODS. „Jsem přesvědčen, že to musel slyšet. Usuzuji to z jeho gesta, grimasy, kdy dal najevo, že se mu to zajídá. Znechuceně se otočil a dělal, že se ho to netýká. On moc dobře ví, že k tomu došlo,“ řekl Novotný tento týden Právu. Jílek však prohlásil, že u ničeho takového nebyl. Policie uvalila na případ informační embargo, totéž se dá očekávat také od státního zastupitelství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám