Hlavní obsah

V budově amerického velvyslanectví v Bělehradě našli ohořelou mrtvolu

CNN, ČTK, BBC, aš, Novinky, B92,
BĚLEHRAD
Aktualizováno

Na americkém velvyslanectví v Bělehradě, které se během čtvrteční velké demonstrace proti nezávislosti Kosova stalo terčem žhářského útoku, bylo nalezeno spálené neidentifikované tělo. Informaci, kterou nejprve oznámila srbská média, potvrdilo americké velvyslanectví. Podle bělehradské televize Pink je uhořelý zřejmě jedním z demonstrantů, kteří se velvyslanectví snažili podpálit.

Článek

Hasiči plameny na velvyslanectví zvládli. Incidenty se odehrály i vůči několika dalším zastupitelským úřadům. Podle záchranářů, citovaných rozhlasovou stanicí B92, bylo během demonstrace zraněno více než 70 lidí, včetně 19 policistů.  

Velvyslanectví napadlo asi tři sta demonstrantů odmítajících nezávislost Kosova. Rozbili okna a roztrhali vyvěšenou americkou vlajku, vnikli do budovy a zapálili ji. Odštěpili se od velké demonstrace 150 000 lidí, kteří se ve čtvrtek večer sešli v centru Bělehradu před budovou parlamentu.

Podle srbských médií se v centru Bělehradu sešlo 500 000 lidí. Malá skupina několika set demonstantů napadla kromě americké ambasády i velvyslanectví Chorvatska, Slovinska, Belgie nebo Německa.

Skupina demonstrantů demolovala i obchody, banky a auta. Poškozeny byly dvě restaurace McDonald's, několik poboček různých bank, obchody, trafiky, vzplálo asi 20 aut, jedna tramvaj a pět autobusů.

Asi tisíc Srbů nesouhlasících s nedělním vyhlášením nezávislosti zaútočilo podobně jako v neděli na budovou americké ambasády. Při snaze dostat se do budovy rozbili stanoviště stráží a vyrvali ochranné mříže z oken budovy. Vyrvali její vstupní dveře, které zapálili, a vhodili okny do budovy. Poškozena byla konzulární část budovy. Protestující z budovy vyhazovali dokumenty a nábytek.

Někteří svědci podle CNN tvrdí, že demonstranti do budovy házeli molotovovy koktejly.

Ambasádu napadlo asi 300 demonstrantů. Foto: ČTK/AP

V 19:13 proti nim zasáhly speciální policejní jednotky. Poté skupina obrátila svou zlost vůči chorvatskému velvyslanectví. V jeho okolí zapálila odpadkové koše. Při střetech bylo zraněno na třicet lidí. Polovinu jich tvoří policisté.

Není to jediné násilí při demonstracích Srbů proti nezávislosti Kosova. Už odpoledne se sešlo asi tři sta veteránů u hraničního přechodu do Kosova a zapalovali tam pneumatiky. Povoláni byli i čeští vojáci KFOR. Ještě dramatičtější byl protest v bosenské Banja Luce, kde bylo několik lidí údajně zraněno.

Statisícová demonstrace v Bělehradě

Hlavní demonstrace byla zahájena v 17 hodin. Emotivní projev pronesl premiér Vojislav Koštunica i předseda radikální strany Tomislav Nikolić. Vystoupil i režisér Emir Kusturica. Prezident Boris Tadić nepřišel, je v cizině. Demonstrace vyvrcholila mší za spásu Srbska v chrámu svatého Sávy, kam dav došel.

Srbové na demonstraci proti nezávislosti Kosovafoto: Reuters/Nikola Solic

Demonstraci nazvanou „Kosovo je Srbsko" pořádal srbský parlament společně s hlavními politickými stranami. Pořadatelé očekávali velkou účast, neboť doprava byla zadarmo a školy byly zavřené.

Koštunica se na úvod emotivního projevu zeptal. „Je mezi námi někdo, kdo není pro Kosovo (pod Srbskem)?“ odsoudil přitom postoj světa, který dopustil, aby Kosovo mohlo vyhlásit nezávislost: “Takové je mezinárodní právo! Takové je 21. století. Rozhoduje síla.“ Zdůraznil, že Srbsko není osamocené, že ho podporuje Rusko.

Jeden z protestujících Srbůfoto: Reuters/Oleg Popov

Tomislav Nikolič zdůraznil, že se „nikdy nesmíří s tím, když Kosovo nebude srbské“. Radikálové dostali vůbec velký prostor, na demonstraci vystoupil i premiér bosenské Republiky srbské Milorad Dodik. Zdůraznil, že „Republika srbská podporuje Srbsko“ a dodal, že jejich vlastí je Srbsko, i když žijí v Bosně.

Účast předáků Republiky srbské vzbuzuje obavy, za tato část Bosny nevyhlásí také samostatnost a nepokusí se připojit k Srbsku.

Liberálové odmítají nacionalismus

Proti velké demonstraci, protestují Liberálnědemokatická strana i další liberální uskupení G17. Podle nich je Nikolić poslední osobou, která má co mluvit. Kritizovali i nerozumnou politiku Koštunici a prezidenta Tadiče, které sázejí na nacionalismus

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Výběr článků

Načítám