Hlavní obsah

České vojáky požádali o pomoc při demonstraci na srbské hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA/PRAHA
Aktualizováno

České jednotky sil KFOR o síle dvou čet byla vyslány na hranici mezi Srbskem a Kosovem. Na hraničním přechodu mezi Srbskem a odtrhnuvším se Kosovem začali srbští veteráni demonstrovat proti vyhlášení nezávislosti Kosova. Házeli kamení a zapalovali pneumatiky. Proti nezávislosti Kosova se demonstrovalo i v Praze.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Srbští veteráni protestují u hraničního přechodu s Kosovem

Článek

Akci šedesáti vojáků potvrdilo tiskové oddělení ministerstva obrany s tím, že vojáci zatím nezasahují a jen monitorují situaci na přechodu Gate 3 u obce Merdare.

"Byly vyslány dvě čety naší jednotky KFOR na hraniční přechod na kosovsko srbské hranici. Na srbské straně hranice se shromáždil dav demonstrantů, kteří zapalují pneumatiky. Naši vojáci monitorují situaci, zatím nemuseli zasahovat," uvedl Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva. Podle něj zasahují jen čeští vojáci v síle asi 60 lidí. "Zatím mám informaci, že tam jsou jenom naši, protože je to v prostoru naší odpovědnosti," dodal Pejšek.

"V současné době je situace stabilní," řekl České televizi velitel českého kontingentu KFOR Jiří David.

Srbští veteráni si přivezli i buldozer

Srbové požadovali právo přejít přes přechod, kde je natažen ostnatý drát, aby mohli podpořit Srby v Kosovu. Podle agentury AP si sebou veteráni přivezli i buldozer. Oblečeni v armádních uniformách skandovali: "Kosovo je naše! Kosovo je Srbsko!

Poblíž přechodu kromě pozemních jednotek s českými vojáky hlídkují i vrtulníky sil KFOR ve vzduchu, uvedl Reuters. Čeští vojáci jsou podle této tiskové agentury připraveni odvrátit opakování jakéhokoli pokusu zničit nebo zapálit zdejší kontrolní stanoviště, jako se to stalo na dvou jiných přechodech při středečních protestech Srbů.

Srbové se scházejí v Bělehradě na demostraci. foto: Reuters/Nikola Solic

Srbové se sejdou na velké demonstraci

Tisíce Srbů se však sjíždějí především do Bělehradu, kde se od pěti odpoledne koná velká demonstrace proti jednostrannému vyhlášení kosovské nezávislosti. Společně ji svolali premiér Vojislav Koštunica, prezident Boris Tadić a šéf radikálů Tomislav Nikolić, který v prezidentských skončil v poli poražených. Očekává se, že se jí zúčastní desetitisíce až statisíce lidí.

Kvůli demonstraci byly ve čtvrtek zavřené srbské školy a železnice přepravovala účastníky demonstrace zadarmo.

Proti nezávislosti Kosova se demonstrovalo i v Praze

Proti vyhlášení samostatného Kosova přišlo ve čtvrtek na Palackého náměstí v Praze demonstrovat zhruba sto lidí, často zněla srbština. Demonstrace trvala hodinu a vystoupili na ni zejména politici opoziční sociální demokracie, nechtějí, aby vláda nový stát uznala.

Například exministr zahraničí Jan Kavan označil nedělní vyhlášení nezávislosti Kosova za ilegální akt a precedent, kterým se mohou inspirovat menšiny toužící po vlastním státu na celém světě. Opakovaně na akci, kterou svolal Ivan Hadrava, padlo srovnání situace v Kosovu s koncem 30. let minulého století v Česku a Mnichovskou dohodou. I tentokrát podle řečníků mocnosti zradily a rozdělily stát bez souhlasu jeho obyvatel.

Akcí chtěli její účastníci podle řečníků demonstrovat solidaritu Česka se Srbskem. Podobný účel má i petice, kterou hodlají předložit Poslanecké sněmovně. Česká diplomacie zatím nezávislost jihosrbské provincie Kosovo neuznala. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg uzvedl, že se tak stane, až "uzraje čas".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám