Hlavní obsah

Filip napsal Klausovi a Paroubkovi kvůli Kosovu

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov

Předseda KSČM Vojtěch Filip rozpoutal dopisovou ofenzívu kvůli nesouhlasu s vyhlášením samostatnosti Kosova. Napsal prezidentovi republiky Václavu Klausovi, kterého pochválil za jeho zdrženlivé stanovisko a předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Toho vyzval ke vzájemné spolupráci.

Článek

„Dovolte, abych se na vás obrátil jako na významného evropského státníka s naléhavou žádostí. Nejsem zdaleka sám, kdo přivítal i vaše zdrženlivé stanovisko k situaci, vzniklé v souvislosti s vyhlášením samostatnosti Kosova. Vnímám je jako konzistentní pokračování postojů, jimiž jste dokázal dát najevo výhrady už k vojenské intervenci do bývalé Jugoslávie,“ napsal Filip prezidentovi. Podle šéfa komunistů se děje Srbsku skandální křivda.

„Dejme jasně najevo, že křivda, jež se srbskému lidu děje v Kosovu, nemůže počítat s naší podporu,“ vyzývá Filip v dopise Klausovi. Zároveň oznamuje, že KSČM podniká celou řadu kroků na podporu Srbska. „S jejich náplní, ohlasem a výsledky vás seznámím v nejbližších dnech,“ uzavírá list hlavě státu Filip.

Šéf komunistů má v plánu po jednání například s předsedou Evropské levice Lotharem Biskym příští týden Klause informovat buď dalším dopisem nebo i osobně.

Šéf komunistů má v plánu po jednání například s předsedou Evropské levice Lotharem Biskym příští týden Klause informovat buď dalším dopisem nebo i osobně.

Šéf komunistů má v plánu po jednání například s předsedou Evropské levice Lotharem Biskym příští týden Klause informovat buď dalším dopisem nebo i osobně. „Záleží na závažnosti situace. Pokud bude vážná, zvažuji i žádost o setkání s panem prezidentem,“ řekl Novinkám Filip. Předseda KSČM zároveň na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že vyzval neúspěšné prezidentské kandidáty Janu Bobošíkovou a Jana Švejnara, aby ke Kosovu řekli své zásadní stanovisko. „Jde o zavlečení Evropy do konce 30. let minulého století. Poučení z Mnichova je poučením pro celou Evropu,“ uvedl Filip.

Paroubka vyzval ke spolupráci

Filip také napsal předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, se kterým byl „na kordy“ po prezidentské volbě. „Je zřejmé, že oba jistě považujeme neuvážené vyhlášení samostatnosti Kosova za skandální porušení mezinárodního práva,“ píše Filip šéfovi sociální demokracie.

„Stojíme v otázce, budící asociace s nejtragičtější kapitolou našich dějin, o spolupráci právě s ČSSD. Neměla by se omezit na symbolické epizody. Tím spíše bude účelné, aby se co nejdřív sešli zahraničně-političtí experti obou našich stran a připravili jejich vedoucím orgánům zcela konkrétní program vzájemné spolupráce,“ uvádí Filip.

Podle něj se jeho iniciativa setkala s kladným ohlasem. „Mám dobrý signál z dnešního dne, že ČSSD je připravena na spolupráci,“ sdělil předseda KSČM.

Nedůvěra vládě kvůli Kosovu?

Komunisté tvrdí, že se vláda Mirka Topolánka (ODS) musí řídit usnesením, které z jejich iniciativy nedávno přijala Sněmovna - neprojevit sebemenší vstřícnost jednostrannému vyhlášení samostatnosti Kosova. Pokud se kabinet nebude usnesením řídit, Filip mu hrozí pádem.

„Byl by to jasný důvod pro vyslovení nedůvěry vládě,“ řekl. Podle něj je ale reálné, že se pokusí poslanci nesouhlasící s odtržením Kosova prosadit závazné stanovisko zákonem. „Řešit to jde také legislativně, věřím, že se najde ve Sněmovně pro podporu dost rukou,“ míní předseda komunistů.

Bobošíková chce zabránit krveprolití

Bobošíková se ke Kosovu vyjádřila ve středu na plenárním zasedání Evropského parlamentu. Podle ní musí být hlavní cílem zabránit krveprolití. „Otázka dnes už nezní, zda uznat či neuznat Kosovo. Otázka zní, jak udržet politickou a bezpečnostní stabilitu v regionu, kde vládne atmosféra etnické nenávisti a strachu,“ uvedla Bobošíková.

„Nezávislost Kosova přichází paradoxně v době, kdy evropské země směřují k politickému federalismu. Balkánská realita ale jasně odráží fakt, že unijní politika řešení, které by vedlo k zachování celistvosti států a současně ke klidnému soužití všech etnických a náboženských entit, prostě nenabízí. V tomto ohledu je nazvání letoška rokem multikulturního dialogu téměř výsměchem,“ dodala europoslankyně.

KSČM je pro přímou volbu prezidenta

Komunisté jsou pro, aby prezidenta vybírali přímo občané. Jsou ale proti zvýšení pravomocí hlavy státu, hlavní úlohu by podle nich měl nadále hrát parlament. Požadují také zavedení finančního limitu pro prezidentskou volební kampaň.

Odborný mluvčí KSČM pro resort spravedlnosti Stanislav Grospič na tiskové konferenci uvedl, že stanovisko komunistů k přímé volbě prezidenta je kladné.

"Již několikrát jsme ji navrhovali, nikdy jsme s přímou volbou neměli problém," uvedl Grospič. Podle něj je pro nový způsob volby hlavy státu 80 procent občanů České republiky. "Předpokládáme, že i většina politických stran bude podporovat přímou volbu. Ve Sněmovně se o tomto tématu bude hovořit v květnu," doplnil Grospič.

Komunisté prosazují tříkolový systém přímé volby hlavy státu, nechtějí ale, aby se v České republice vytvořil silný prezidentský systém. "Odmítáme přesuny pravomocí dle politických objednávek z dob, kdy strany, které přímou volbu navrhují, byly vládními stranami," sdělil Grospič.

Reklama

Výběr článků

Načítám