Hlavní obsah

Zubovou zelení neřešili, Švejnara ministrem nechtějí

Novinky, jov, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanecký klub Strany zelených, který se v úterý sešel ve Sněmovně, neřešil podle jeho šéfky Kateřiny Jacques nepřítomnost Olgy Zubové při druhém kole prezidentské volby. Šéf strany Martin Bursík pak odmítl spekulace, že zelení uvažují o ministerském postu pro Jana Švejnara.

Článek

"Příběh Olgy Zubové budeme řešit, až se dostaví na naše řádné jednání. Nepovažuji za vhodné, abychom činili jakékoliv závěry nebo důkladné analýzy za její nepřítomnosti, pokud se nemůže na jednání klubu dostavit," uvedla před jednáním Jacques. Zubová se z úterní schůzky poslaneckého klubu omluvila v pondělí e-mailem.

Podle Jacques nejde v tuto chvíli o urgentní záležitost. "Je důležité, aby se Olga Zubová dala zdravotně do pořádku," dodala. Šéfka zelených poslanců nebyla schopna odhadnout, kdy se "kauza Zubová" dostane na pořad jednání klubu. "V tuto chvíli mám avízo, že by Olga Zubová měla být nemocná daších pět dní," uvedla Jacques.

Bursík a Jacques čelí kritice některých spolustraníkůfoto: Právo/Lukáš Táborský

Zubová v pátek nepřijela na Hrad volit prezidenta. Prý už byla na cestě, ale její zdravotní stav jí to nedovolil. Poslankyně minulou středu opustila nemocnici, kde se podrobila operaci. Bursík a Jacques uvedli, že chování Zubové bylo neomluvitelné a v podstatě naznačili, že důvody její absence mohly být i politické. To Zubová odmítla a požádala Bursíka, aby uznal, že tentokrát přestřelil.

Bursík a Jacques sklidili za svá slova na adresu Zubové kritiku i od spolustraníků. Místopředsedkyně strany Dana Kuchtová v pondělí například uvedla, že oba by se měli poslankyni omluvit.

Jakubková: Manželovi Zubové se nedivím

Na úterní jednání klubu nedorazila kvůli rodinným důvodům také poslankyně Věra Jakubková, která stojí za Zubovou.

Jakubková (vlevo) Zubovou podpořila.

„Omluva by byla vhodná, ta reakce (Bursíka a Jacques) překročila meze slušného chování,“ řekla Novinkám. Uvedla, že se Zubovou v pátek hovořila ve vlaku během své cesty z Ostravy do Prahy. „Jakmile jsem se dostala na Hrad, tlumočila jsem to vedení klubu,“ dodala.

„Omluva by byla vhodná, ta reakce (Bursíka a Jacques) překročila meze slušného chování,“ řekla Novinkám. Uvedla, že se Zubovou v pátek hovořila ve vlaku během své cesty z Ostravy do Prahy. „Jakmile jsem se dostala na Hrad, tlumočila jsem to vedení klubu,“ dodala.

„Taky se nedivím tomu, že manžel Zubové položil Bursíkovi telefon poté, co mu sdělil obavy o vážnosti nemoci jeho ženy a Bursík na něho křičel něco o zodpovědnosti,“ poznamenala.

Potřebu omluvy naopak nevidí poslanec Přemysl Rabas. „Není mi jasné, proč by se měl někdo za něco omlouvat. Paní Zubová je nemocná a kvůli tomu se z volby prezidenta omluvila. Trochu nešťastná byla jen forma její omluvy, kdy poslala jen jednu neurčitou SMS a ani nekomunikovala s předsedou strany a předsedkyní klubu,“ řekl Novinkám.

"Samozřejmě, že ta situace si žádá ještě další vysvětlení, ale to budeme žádat až se Olga Zubová plně uzdraví a budeme mít možnost osobní diskuze na toto téma," uzavřel další poslanec za SZ a ministr školství Ondřej Liška.

Švejnara ministrem nechtějí

Zelení také v úterý hodnotili prezidentskou volbu, ve které podporovali ekonoma Jana Švejnara. "Jedná se o mimořádný úspěch, podařilo se nám spojit politické spektrum napříč stranami. Jan Švejnar si vydobyl vysoký kredit a přízeň naší veřejnosti," míní Jacques.

Šéf zelených Martin Bursík odmítl spekulaci, že by v případě návratu šéfa lidovců Jiřího Čunka do vlády a odchodu ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga uvažovali o nabídce ministerského křesla v Černínském paláci pro neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Švejnara. Schwarzenberga, který se staví proti návratu Čunka do vlády, nyní čeká operace srdce. Hovoří se o tom, že by mohl rezignovat ze zdravotních důvodů.

Schwarzenberg (za SZ) nechce sedět ve stejné vládě s Čunkem. foto: Právo/Milan Malíček

"To můžu absolutně vyloučit. Pan Schwarzenberg si jen na chvíli odpočine a pak se vrátí," uvedl Bursík. Zároveň odmítl, že by zelení nabídli Švejnarovi některou jinou ministerskou funkci, například v resortu školství. "S ničím takovým nepočítám," zdůraznil Bursík.

Reklama

Související články

Zubová: zelení na hru komunistů nepřistoupí

Strana zelených odmítá návrh KSČM, která za podporu Jana Švejnara v prezidentské volbě požaduje uzavření paktu o neútočení a záruku, že zelení potopí ve vládě...

Výběr článků

Načítám