Hlavní obsah

O vyloučení Snítilého z ČSSD se rozhodne v březnu

– NÁCHOD • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Mezi sociálními demokraty v Královéhradeckém kraji sílí hlasy, které požadují vyloučení poslance Evžena Snítilého ze strany. Důvodem je jeho postoj během prezidentské volby, kdy jako jediný sociální demokrat podpořil Václava Klause. Snítilý byl přitom do lednové krajské konference předsedou krajské organizace. Funkce se vzdal ze zdravotních důvodů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec Evžen Snítilý (ČSSD)

Článek

O případném vyloučení Evžena Snítilého může rozhodnout jeho domovská organizace v Náchodě. „Náchodskou městskou organizaci čeká členská schůze. Měla by se měla konat počátkem března. Vzhledem k aktuální situaci je možné, že termín bude uspíšen. Dříve než za týden se však schůzi svolat nepodaří,“ míní předseda okresního výboru ČSSD Miloslav Mrština, který by pro vyloučení Snítilého hlasoval.

Mimořádná konference bude nakonec 3. března.

„Dokud jsem byl krajským předsedou, razil jsem zásadu, že sociální demokracie tvoří protipól ODS. Poté co mne Snítilý ve funkci nahradil, tato tendence utichla. Věděl jsem o něm, že je ODS nakloněný, zejména skrze přátelství s poslankyní Horníkovou,“ uvedl Mrština a dodal, že pro pravicový Náchod je nyní Snítilý hrdina.

„Vyloučení je na zvážení Náchoda. Snítilý porušil usnesení sjezdu, domnívám se proto, že vyloučen bude,“ míní poslankyně Hana Orgoníková, poslankyně a první místopředsedkyně královehradecké ČSSD. „Až nyní zjišťuji, že to byl pro mne naprosto neznámý člověk. Takto jsem ho neznala,“ neskrývá překvapení poslankyně.

Část členské základny sociální demokracie v kraji volá také po revizi kandidátní listiny do podzimních krajských voleb. „Jediným schůdným řešením je nová kandidátka, která bude sestavena po dohodě všech okresů. Tuto skládal pouze Evžen Snítilý a také to přiznal ve zprávě předsedy krajského výboru. Pouze nová kandidátka, schválená novou konferencí, může vyvrátit pochybnosti, že byla sestavena na objednávku ODS. Času je dost,“ míní poslanec Robin Böhnisch.

„Krajská kandidátka byla schválena krajskou konferencí, proto je platná. Pokud se někdo rozhodne odstoupit, je to jeho rozhodnutí, bude nahrazen náhradníky,“ oponuje Orgoníková.

Anketa

Měla by ČSSD Snítilého vyloučit ze strany?
Ano
63,8 %
Ne
36,2 %
Celkem hlasovalo 5632 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám