Hlavní obsah

Zuna: S Čejkovou jsme kolegové, přátelé je silné slovo

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Moderátor a šéf zpravodajství TV Prima Pavel Zuna odpovídal v úterý na otázky čtenářů Novinek. Jak uvedl, je rád, že moderuje právě s Mirkou Čejkovou, i když se tři roky neviděli, a jsou spíše dobří kolegové než přátelé.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pavel Zuna na on-line chatu

Článek

Řada dotazů směřovala na klesající sledovanost nových zpráv na Primě (začaly na 1,4 mil. diváků, nyní mají kolem 0,6 mil.). Zuna věří, že sledovanost pomalu bude stoupat, obsahu se podle něj téměř nedá nic vytknout a diváci na to možná postupně přijdou. Ke sledovanosti konkurenční Novy dodal, že za jeho působení mívali většinou 70 až 75 %, což dělalo asi 3 milióny lidí. Teď je to pod 60 %.

Zuna se také ohradil proti tomu, že by mu "utíkali lidi". "Pár lidí odešlo - většinou v dobrém a dohodou... jiní zase přišli. V našich zprávách teď pracují lidé, které jste ještě nedávno vídal na televizi Nova a jestliže se mi daří tyhle lidi přesvědčit, aby šli do menšího zpravodajství, beru to jako obrovský úspěch. Takže personální problémy opravdu nemám," uvedl.

Větší změny ve zprávách prý v současnosti neplánuje, ale uvažuje o krátkých vstupech během dne, které by diváka informovaly o tom, co bude ve večerním zpravodajství. "Hlavní změny jsme už udělali. Během pěti měsíců (od září) se dramaticky změnil obsah i způsob zpracování reportáží. Změna studia už byla jen taková třešnička na dortu. Samozřejmě, pořád je co zlepšovat. Ale jestli se mě ptáte, jestli jsem se současnou podobou spokojený, tak musím poctivě (a možná neskromně) říct, že z devadesáti procent ano," odpověděl Zuna.

Zprávy v 18:30? Těžko

K přestupu na Primu ho prý přiměla možnost změnit zprávy, které se vysílaly dlouhé roky jako desetiminutové krátké, svěží zpravodajství a pak se změnily v jakoby velké zprávy, ale všechno ostatní zůstalo. Způsob práce, její organizace, pojetí jednotlivých reportáží i skladba příspěvků.

Vysílání od 19:30 považuje za správný krok a na další časový přesun zpráv (např. na 18:30) se dívá velmi skepticky. "I kdyby měly o něco větší sledovanost, tak skončí někdy v sedm hodin, pak všichni odejdou na ostatní televize a Prima začne hlavní večerní pořad prakticky z nuly. Mimochodem, tohle je jedna z věcí, proč zatím ten nový vysílací čas vůbec nepovažuju za neúspěšný. Jednoduše v osm hodin večer začíná Prima s takovým počtem diváků, s jakým nikdy nezačínala," vysvětlil.

Jednoho čtenáře zajímalo i to, zda by se Pavel Zuna ještě někdy vrátil na Novu. "Naučil jsem se nikdy neříkat nikdy. Ale v současnosti jsem člověk televize Prima a hraju na sto procent za ni," odepsal Zuna.

PAVEL ZUNA

Pavel Zuna se narodil v roce 1967. Vystudoval VŠE v Praze a kariéru v médiích odstartoval v roce 1991 jako ekonomický redaktor Československé televize. O rok později se stal moderátorem hlavních zpráv. Později odešel na Novu, kde také moderoval hlavní zpravodajskou relaci a navíc se podílel na projektech jako Česko hledá SuperStar I. a II., Výměna manželek, Víkend nebo Střepiny. Po odchodu z Novy se objevil na Primě jako moderátor nové soutěže Ber nebo neber a později jako moderátor zpráv. Pavel Zuna je podruhé ženatý, z prvního manželství má dceru Annu. Se současnou ženou Andreou má dvojčata Jana a Matěje a další dceru Adélu. Největší osobností je pro něj Jan Amos Komenský a rád čte Johna Irvinga, Josepha Hellera a Otu Pavla. Poslouchá Leonarda Cohena a U2.

Reklama

Výběr článků

Načítám