Hlavní obsah

Čunek se omluvil Halíkovi za Kalouskova slova

Právo, Novinky, ČTK, znk, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se v pondělí písemně omluvil knězi Tomáši Halíkovi za slova ministra financí Miroslava Kalouska. Ten po znovuzvolení prezidenta Václava Klause řekl, že rozhodující hlasy pro Klause přinesla reakce lidovců na Halíkovo chování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Čunek

Článek

Podle Kalouska Halík nevybíravě tlačil na lidovecké zákonodárce, aby hlasovali pro Klausova soupeře Jana Švejnara. "Je to absurdní. Chápu, že pan Kalousek hledá alibi pro to, že podpořil Václava Klause, když s tím řada jeho straníků a voličů vyjadřuje nesouhlas," uvedl minulý týden Halík.

"Slova na adresu prof. Halíka, která zazněla v České televizi po skončení prezidentské volby v pátek 15. února, považuje předseda Čunek za čistě osobní názor ministra Kalouska a distancuje se od nich," uvádí v prohlášení KDU-ČSL.

"Předseda Čunek považuje za svou povinnost, aby se jako předseda strany, jejíž je ministr Kalousek členem, za taková slova prof. Halíkovi omluvil," stojí ve zprávě.

Tomáši Halíkovi se v Brně před novináři veřejně jménem vedení KDU-ČSL omluvil i místopředseda strany David Macek.

Kalousek: nemám se za co omlouvat

Kalousek Právu v pondělí řekl, že Čunek má na svůj názor právo, stejně jako on na svůj, ale redigovat své výroky na adresu Halíka nehodlá.

„Já jsem se ohradil proti nevkusnému a nepřiměřenému lobbingu pana profesora k prezidentské volbě a není žádný důvod, abych na tom něco měnil a omlouval se. Naopak jsem to řekl až úzkostlivě slušně. Umím si představit, že by se to dalo říci i jinak,“ uvedl Kalousek

Marián Hošek se Halíka zastal.foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kněze podpořil i místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek. "Výrok Mirka Kalouska spadá do těch prvních 24 hodin (po volbě), kdy ještě pracovaly emoce. Pokládám to za špatný vtip nebo pokus o bonmot, který byl zcela nevydařený," řekl v ČT.

Halík: Lidovci se nesmějí řídit materiálními zájmy církve

Před volbou lobbovali pro Klause někteří čeští a moravští biskupové. Jde totiž o církevní restituce, které by se měly i s úroky vyšplhat téměř k 300 miliardám korun a o kterých bude v nejbližší době jednat parlament. Proti lobbování se Halík postavil kriticky, církevním hodnostářům i zákonodárcům poslal minulý týden dopisy.

Miroslav Kalousek si vysloužil kritiku lidoveckého vedení.

„Varoval jsem před tím, že podpora těchto biskupů Václavu Klausovi může jednak vyvolat nepravdivý dojem, že církev podporuje Klause (ačkoliv v několika anketách a průzkumech se ukázalo, že většina věřících by si přála Švejnara), že tím mohou utvrzovat veřejnost v představě, že nejen někteří lidovci, ale i církev je schopna své politické preference řídit podle materiálních zájmů církve a že něco takového škodí věrohodnosti církve a nakonec tím tito duchovní poškozují i KDU, která rozhodně nemá být prodlouženou rukou církve,“ sdělil minulý týden Halík Právu.

Známý kněz a vysokoškolský učitel preferoval Švejnara.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám