Hlavní obsah

Německá vláda má seznam údajných daňových podvodníků

Novinky, toh, France 24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Aféra okolo daňových podvodů v Německu nabírá na obrátkách. Tamní vláda totiž získala za pět miliónů eur (asi 125 miliónů korun) seznam lidí podezřelých z daňových úniků. Všichni byli klienti Lichtenštejnské banky.

Foto: Miro Kuzmanovic, Reuters

Bohatí Němci, kteří neměli údajně platit daně, měli své peníze v lichtenštejnské bance LGT.

Článek

Již minulý týden německá policie prohledala byt a kancelář již bývalého šéfa Deutsche Post Klauise Zumwinkela. Ten údajně měl mít v lichtenštejnské bance LGT jeden milión eur, který prý nezdanil.

Získání seznamu jmen klientů banky měl podle AFP potvrdit ministr financí Peer Steinbrück. LGT se však ohradila, že seznam, kterým policie disponuje je několik let starý. Prý pochází z roku 2002, kdy byl bance ukraden.

"Budeme všechny klienty uvedené na seznamu předem varovat," potvrdil AFP mluvčí banky Martin Uehlinger.

Případ Zumwinkela je podle německého tisku jen vrcholkem ledovce. Podezřelých může být až tisíc lidí, především podnikatelů, a hodnota daňových podvodů může jít do miliard eur.

Že jde o zámožné lidi potvrdil v rozhovoru pro Die Zeit i ministr financí Peer Steinbrück. "Jedná se o elitu, která může zpřetrhat ekonomický a sociální systém," řekl Steinbrück.

Situací v Německu je znepokojena i tamní kancléřka Angela Merkel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám