Hlavní obsah

Srbové zaútočili na americké velvyslanectví v Bělehradě

Novinky, aš, Novinky, BBC, ČT
BĚLEHRAD/PRIŠTINA
Aktualizováno

Rozvášněný dav několika tisíc převážně mladých Srbů v neděli večer zaútočil na velvyslanectví USA v Bělehradě. Dávali najevo nesouhlas s vyhlášením nezávislosti Kosova, které podporuje USA. Není to jediný útok. Podle agentury Reuters také dopadly granáty na budovy OSN.

Foto: Reuters

Srbové na budovu velvyslanectví házeli i pochodně.

Článek

Na budovy EU a OSN v Kosovské Mitrovici na severu Kosova dopadlo několik granátů. Dva granáty explodovaly před budovou OSN. Žádná zranění hlášena nejsou, poničena ale byla dvě auta. Další granát dopadl před budovou EU, ale selhal. Budova EU již byla evakuována.

Exploze byly zaznamenány v oblasti obývané Srby. Kosovská Mitrovica je centrem srbské enklávy v jinak převážně albánském Kosovu.

Francouzští vojáci stavějí zátarasy v v Mitrovici.foto: ČTK

Během neděle Srbové i vojáci KFOR ve městě stavěli barikády a zátarasy z ostnatého drátu, které měly zabránit Albáncům žijícím na jihu města, aby se dostali do Srby obývaných severních čtvrtí. Zátarasy vztyčili i na mostu přes řeku Ibar.

Demonstrace před velvyslanectvím

Před americkým velvyslanectvím v Bělehradě se už odpoledne sešly stovky Srbů, kteří nesouhlasí s vyhlášením nezávislosti Kosova.Skandovali "Kosovo je srdcem Srbska". Jeden sdělil webu Balkan Insight: "Chceme ukázat, že nenávidíme Yankeje a Škipetary (Američany a Albánce)" Postupně jich přibývalo, až jich bylo několik tisíc.

Na velvyslanectví pak házeli kameny i dlažební kostky a střetli se s pořádkovou policií, která už několik dní budovu chránila. Několik policistů bylo zraněno, jeden skončil v nemocnici. Budovu hlídali, protože panovaly obavy, aby nebyla vypálena jako v době bombardování Jugoslávie.

"Kosovo zůstane naše." Tak zní transparent v rukou protestujících Srbů v Bělehradě.foto: ČTK

Pobouření Srbové kameny napadli i zastupitelský úřad Slovinska, které nyní předsedá EU. I před ním bylo několik lidí zraněno. Hořící auta a kontejnery policie hlásí i z dalších částí srbské metropole.

Srbové tak neuposlechli výzvy srbského prezidenta Borise Tadiče, aby zachovali klid.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus nepodporuje uznání Kosova

Prezident Václav Klaus se v Nedělní partii na Primě postavil chladně k uznání Kosova, které v neděli plánuje vyhlásit nezávislost. Zdůraznil však,...

Výběr článků

Načítám