Hlavní obsah

OBRAZEM: V Dánsku pokračuje vlna násilností

– KODAŇ

Již sedmou noc po sobě pokračovala v Dánsku vlna násilností. Pro podezření z vandalismu a žhářství bylo zadrženo 11 osob, oznámila dnes dánská policie. Zatčení jsou podezřelí ze zapalování škol, vozidel a odpadkových kontejnerů.

Foto: Reuters

Zapálené vozy v Dánsku.

Článek

Hlášeno bylo i 25 požárů menšího rozsahu. Nepokoje se odehrávaly především ve čtvrtích obývaných imigranty nejen v metropoli, ale i v dalších městech po celé zemi.

Policie si stále není jistá, co vlastně nepokoje vyvolalo. Objevují se názory, že mladí lidé z imigrantských komunit v Dánsku protestují proti obtěžování ze strany policie.

Zapálené vozy v Dánsku.foto: ReuterA toto rozhořčení mohlo ještě přiživit středeční zveřejnění karikatur proroka Mohameda. Nicméně účastníci nepokojů působí v malých skupinách, jejich protest není nijak centrálně organizovaný.

Podle policie se nepokojů účastní většinou mládež ve věku od 15 do 18 let. I s dnešními zadrženými jich na předvedení před soudce čeká už přes sedm desítek.

foto: Reuters

Nejhorší násilnosti se odehrály v Kodani, kde byli zatčeni čtyři lidé a zaznamenáno bylo 14 požárů. Část jedné školy musela být stržena, nakolik ji poničil oheň.

"Všeobecně lze říci, že to vypadá klidněji. Není to tak zlé jako předešlé noci. Možná je to proto, že jsme zatýkali," uvedl mluvčí policie Jan Marker.

Podle deníku Politiken původci nepokojů zneužili vyhoštění dvou Tunisanů, kteří plánovali vraždu autora karikatur Mohameda, jako ospravedlnění pro své násilné akce.

Také studenti v Pákistánu opět protestují proti novým karikaturám proroka Mohameda v dánském tisku.foto: ČTK/AP

Znovu otištěny karikatury proroka Mohameda

Ve středu více než desítka dánských listů otiskla Mohamedovy karikatury, které již před dvěma lety vyvolaly v muslimském světě vlnu protestů.

V sobotu delegace dánského ministerstva zahraničí zrušila připravovanou cestu do Teheránu, kde měla jednat o lidských právech a o íránském jaderném programu.

Íránský parlament však od členů delegace za nové zveřejnění Mohamedovy karikatury požadoval oficiální omluvu. "Řekli jsme, že to v žádném případě nemůžeme udělat, protože by to znamenalo porušení svobody vyjadřování," řekl zástupce vedoucího delegace Jeppe Kofod.

"Řekli nám, že nás nepřijmou, pokud se neomluvíme. Věděli, že to neuděláme. Vědí, že naše demokracie takhle nefunguje," dodal Kofod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám