Hlavní obsah

Dobrodruha Steva Fossetta prohlásili za mrtvého

Novinky, ČTK, aš, The New York Times
CHICAGO

Chicagský soudce prohlásil v pátek za mrtvého amerického multimilionáře a dobrodruha Steva Fossetta, aby mohla být vypořádána jeho pozůstalost. Fossett je nezvěstný od 3. září, kdy v malém jednomotorovém letadle odletěl kolem poledne z ranče v Nevadě. Trosky jeho stroje se nikdy nepodařilo nalézt.

Článek

O prohlášení Fossetta za mrtvého požádala v listopadu jeho žena Peggy. Před soudem kromě ní svědčili ještě rodinní přátelé a expert na záchranné operace.

Soudce Jeffrey A. Malak pak rozhodl, že bylo shromážděno dost důkazů, aby dobrodruh mohl být prohlášen za mrtvého. O jeho verdiktu informovala advokátka vdovy Mary C. Dowieová.

Třiašedesátiletý Fossett, který drží několik desítek světových rekordů v různých disciplinách, odletěl 3. září loňského roku kolem poledne sám v malém dvousedadlovém jednomotorovém letadle ze svého ranče v Nevadě. Měl být na cestě tři hodiny. Zmizel však z radarů a od té doby po něm není stopy.

Letový plán neoznámil, protože letěl za dobré viditelnosti. To ztěžovalo pátrání, které trvalo měsíc. Záchranáři při něm prozkoumali asi 52 000 kilometrů čtverečních, do operace byly zapojeny desítky civilních i armádních letadel, ale marně.

Fossett, který zbohatl na produkci sóji, v červnu 2002 jako první obletěl sólově zeměkouli v horkovzdušném balonu bez mezipřistání. V roce 2005 pak podnikl v letadle první sólový oblet Země bez mezipřistání a doplnění paliva.

Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů. Předloni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů. Během letu z Floridy do Anglie dvakrát přeletěl Atlantik. Byl také prvním člověkem, který letěl ve větroni ve stratosféře.

Rekordman Steve Fossett

Fossett překonal během svého života 116 rekordů, 60 jich stále drží.

Je prvním člověkem, který v roce 2002 obletěl v balónu celý svět. Jako první přelétl v balónu Asii, Afriku, Jižní Ameriku, jižní Atlantik, jižní Pacifik a Indický oceán. Absolvoval nejdelší, ale také nejdéle trvající let v balónu.

V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů.

Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Fossett drží také 13 rekordů v rychlosti plavbě plachetnicí, mimo jiné v rychlosti překonání Atlantiku a v rychlosti obeplutí Země.

Novinky, BBC

Další rekordy Fossett drží v letu vzducholodí, bezmotorovém létání a v jachtingu. Fossett je podobně jako Richard Branson považován za pokračovatele tradic viktoriánských boháčů, kteří se vrhali do dobrodružství.

Další rekordy Fossett drží v letu vzducholodí, bezmotorovém létání a v jachtingu. Fossett je podobně jako Richard Branson považován za pokračovatele tradic viktoriánských boháčů, kteří se vrhali do dobrodružství.

Fossettovo jmění je podle amerických úřadů rozsáhlé. Na účtech má osmimístné částky v dolarech, v pozůstalosti je i další majetek a různé nemovitosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Americký dobrodruh Steve Fossett je nezvěstný

Třiašedesátiletý milionář a vášnivý letec, který se proslavil rekordními lety kolem Země, se nevrátil z jedné ze svých vzdušných cest. Americké letecké hlídky...

Odvážného pilota Fossetta se nedaří nalézt

Žádné výsledky nepřineslo pátrání po americkém pilotovi Steve Fossettovi, který je nezvěstný od pondělí, kdy se vydal na rutinní let. Stále je však naděje,...

Výběr článků

Načítám