Hlavní obsah

Princeznu Dianu mohli zabít podle plánu útoku na Miloševiče

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ve vyšetřování příčin tragické smrti britské princezny Diany se objevilo další kontroverzní tvrzení. Bývalý agent zpravodajské služby MI6 Richard Tomlison vyšetřovací komisi řekl, že viděl plány na záměrné způsobení havárie v tunelu v podobě, která přesně odpovídala okolnostem, za nichž Diana v srpnu 1997 v Paříži zemřela.

Článek

Strategie se týkala atentátu na jugoslávského exprezidenta Slobodana Miloševiče v roce 1992, tedy v době občanské války v někdejší Jugoslávii. „Plán spočíval v oslepení Miloševičova řidiče blýskavým světlem,“ vypověděl podle televize Sky News Tomlison. Atentát se měl odehrát při průjezdu tunely v Ženevě, kde se Miloševič zúčastnil mírových rozhovorů. Nikdy však k tomu nedošlo.

Tomlison po Dianině smrti o svém poznatku informoval jak policii, tak miliardáře Mohameda al-Fayeda, otce přítele Diany Dodiho al-Fayeda, který zahynul s Dianou.

Příští středu dojde k události, která nemá v britské historii obdoby: exšéf rozvědky MI6 Richard Dearlove bude vypovídat před komisí.

Mezitím vyšlo najevo, že vyšetřování smrti Diany, přestože se už několikrát dospělo ke stejnému závěru, že šlo o nešťastnou náhodu, přišlo daňové poplatníky na šest miliónů liber (přes 200 miliónů korun). Nynější koronerovo vyšetřování, které zdaleka neskončilo, stálo už 2,4 miliónu liber. Před tím stálo speciální policejní vyšetřování 3,6 miliónu liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám