Hlavní obsah

Paroubek gratuloval Klausovi, kritizoval komunisty

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prezidentem České republiky byl v pátek odpoledne na dalších pět let opět zvolen Václav Klaus. Jedním z prvních gratulantů byl kromě premiéra Mirka Topolánka i předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Premiér Mirek Topolánek (vlevo) s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou poté, co byl opětovně zvolen prezidentem Václav Klaus.

Článek

"Je to nejtěsnější možné zvolení. Já mu gratuluji, i když tak úplně nemůže být šťastný," prohlásil Paroubek s odkazem na to, že jeden z poslanců jeho strany, Evžen Snítilý, hlasoval pro Klause. Ten ke zvolení potřeboval 140 hlasů.

Paroubek poukázal na postoj komunistů, podle něj se chovali jako "přesýpací hodiny." "To je jejich věc a věc jejich vedení, které je zcela neschopné. Musím říci, že ta kolosální neschopnost mě překvapila," řekl pro ČTK.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik na to řekl, že Václav Klaus byl zvolen „hlasy sociální demokracie a Strany zelených, hlasy pánů Melčáka, Pohanky a Snítilého a nepřímo také paní Zubové.

Doplnil, že doufá, že vztahy mezi oběma stranami se narovnají.

Paroubek hodnotí výsledek voleb

ODS se raduje

Zákonodárci ODS při oznámení oficiálních výsledků přerušili předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka a začali Václavu Klausovi za potlesku spontánně gratulovat a nosit květiny. Teprve poté mohl Vlček dokončit oficiální oznámení. Když přečetl výsledky Jana Švejnara, všichni v sále s potleskem povstali.

„Já jsem už na začátku říkal, že prezident Klaus má přirozené volitele, kteří ho zvolí jak v tajné, tak ve veřejné volbě. Je zcela evidentní, že za prezidentskou koalicí nejsou žádné korupční tlaky. A jde o koalici bez komunistů,“ řekl po zvolení Klause premiér Mirek Topolánek.

Na otázku, zda volba nebude znamenat konec současné vládní koalice, Topolánek odpověděl: „Dejte nám čas, abychom si vylízali rány.“

Topolánek se přirovnal k exekutorovi penalty, kterému se podařilo ji proměnit. "Byla to přímá nefalšovaná rána," uvedl Topolánek s tím, že tento "gól" znamená, že bude nadále exekutorem pokutových kopů i kapitánem týmu.

Klaus na to reagoval: "Tak nevím, jestli jsem byl brankář, míč nebo ta branka?" Na to Topolánek odvětil, že v tuto chvíli po něm nemůže chtít žádnou vtipnou odpověď. Oba pak rozhovor s novináři na popud Klause ukončili.

Blahopřál i Zeman

Klausovi poblahopřál i bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Řekl, že jeho úspěch vítá. Ocenil, že Klaus se umí dohodnout a dohodu dodržet. "Zatímco v dnešním politickém suterénu se setkáváme s politiky, kteří mění svůj názor každých 14 dní a dohody jimi uzavřené trvají pět minut," řekl ČTK Zeman.

Švejnara podle něj poškodilo to, že jej podporovali "hloupí trpaslíci". Nemyslí tím prý nikoho z ČSSD ale jmenoval například senátora Martina Mejstříka.

Švejnar: je to úspěch, i když jsem nevyhrál

"Neberu to jako porážku, byl to velký úspěch, i když jsem nebyl zvolen. Klaus mi k výsledku gratuloval," řekl po volbě Jan Švejnar. Ještě ve Španělském sále v projevu pogratuloval Václavu Klausovi a popřál mu při výkonu mandátu hodně štěstí.

"Mám směsici dobrých pocitů a určitého zklamání, ale dobré pocity převažují, protože jsme odvedli dobrou kampaň," řekla předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques. Doplnila, že pokud by byla přímá volba, Švejnar by vyhrál.

Jan Švejnar reaguje na zvolení nového prezidenta

Gratuloval i Havel

"Vážený pane prezidente, milý Václave, blahopřeji ti ke zvolení do druhého funkčního období a přeji, aby tvé prezidentování bylo jednodušší než tvá volba," citoval pro ČTK tajmeník Václava Havla Jakub Hladík slova bývalého prezidenta.

"Zvolili jsme České republice dobrého prezidenta a já mu přeji hodně sil,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který se netajil podporu současné hlavy státu.

Předseda zelených Martin Bursík v ČT pogratuloval Klausovi k jeho zvolení a poděkoval Janu Švejnarovi za práci, kterou odvedl v kampani. „Je to start politické kariéry Jana Švejnara v České republice," řekl Bursík. Švejnar po skončení volby řekl, že se chce v politice nadále angažovat, ale zatím ještě neví jak. Nejprve si chce nějaký čas odpočinout.

„Sláva vítězům, čest poraženým,“ řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám