Hlavní obsah

Plzeň podá kvůli pochodu radikálů kasační stížnost

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňská radnice v pátek podá kasační stížnost proti verdiktu krajského soudu, který 1. února zrušil rozhodnutí primátora Pavla Rödla (ODS) o zákazu pochodu příznivců ultrapravice. Stížností se teď bude zabývat Nejvyšší správní soud v Brně. Magistrát jej zároveň požádá o odložení platnosti rozsudku krajského soudu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Primátor Plzně Pavel Rödl demonstraci nepovolil.

Článek

Pokud by s touto žádostí uspěl, extrémisté by zřejmě nemohli pochodovat Plzní ani v náhradním termínu, který si stanovili na sobotu 1. března. Původně chtěli akci uskutečnit už 19. ledna, což jim ale primátor o dva dny dříve svým zákazem překazil.

„Nejvyšší správní soud bude o kasační stížnosti jednat bezodkladně po jejím doručení. Zda se to ale stihne do 1. března není nyní možné říci,“ sdělila mluvčí zmíněného soudu Sylva Dostálová. Jestliže Nejvyšší správní soud včas nerozhodne nebo potvrdí rozsudek krajského soudu, mohou extrémisté svoji akci, údajně za svobodu slova, uskutečnit.

Podle krajského soudu zakázal Rödl shromáždění více než dva měsíce po uplynutí zákonné lhůty a navíc mu údajně věcně nepříslušelo rozhodnutí vydat.

„Je rozdíl mezi literou a duchem zákona,“ řekl Právu primátor. „Zákon by měl lidem umožnit využívat ústavních výhod, ale nemůžeme svobodu jednoho nadřadit nad svobodu druhého,“ uvedl Rödl.

Reklama

Výběr článků

Načítám