Hlavní obsah

Bobošíková odstoupila z boje o Hrad

– PRAHA • Aktualizováno

Europoslankyně Jana Bobošíková už se neuchází o prezidentský úřad. Stažení své kandidatury oznámila poté, co pro ni KSČM, která ji nominovala, nevyjednala dostatečnou podporu. Komunisté podle ní nepodpoří Václava Klause, řekla Bobošíková.

Článek

"Nechci prodlužovat to, co se děje na Pražském hradě. Předseda Filip ke mně přišel a rozhodli jsme se, že zvolíme tuto strategii,“ řekla Bobošíková novinářům krátce poté, co oznámila odstoupení z boje.

"Od začátku jsem říkala, že mé šance jsou malé,“ dodala Bobošíková. "Kandidatura mi přinesla možnost promluvit do prezidentské volby,“ uvedla europoslankyně.

Zdůraznila, že se necítí jako "užitečný idiot", tedy, že jen posloužila komunistům ke zvyšování svého vlivu. "Já nejsem hračka, jsem prostě hráčka," dodala.

Odmítla kohokoli podpořit a odmítla i to, že by kandidovala jen kvůli tomu, aby se zviditelnila před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, kam se chystá kandidovat za svou stranu Politika 21. Připustila ale, že zvýšený zájem médií je "vedlejším efektem" kandidatury na prezidenta. "Nebyl to zbytečný boj," soudí.

"Bobošíková se mě ptala, zda se mi podařilo získat podporu. Ona reálně zhodnotila situaci, my ji stahovat nechtěli,“ uvedl šéf komunistů Vojtěch Filip. "Je to realistická politička a sama odstoupila," dodal šéf KSČM.

KSČM podpoří Švejnara jen v prvním kole

Předseda KSČM Vojtěch Filip poté vystoupil s prohlášením, že komunisté v žádném případě nechtějí podpořit Václava Klause, pro Jana Švejnara ale zvednou ruku jen v prvních dvou kolech. "Ve třetím kole je aktivní podpora Švejnara vyloučena," zdůraznil Filip.

"Jan Švejnar ztratil důvěru většiny komunistických volitelů svým vystoupením na středeční tiskové konferenci," řekl Novinkám Filip. Švejnar tehdy řekl, že pokud chtějí komunisté zabránit zvolení Václava Klause, musí hlasovat pro něj.

Dalším důvodem, proč se komunisté nedohodli se zelenými na podpoře Švejnarovi, byla podle Filipa otázka radaru na českém území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám