Hlavní obsah

Útočník zastřelil na americké univerzitě pět lidí, pak sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO
Aktualizováno

Pět studentů zastřelil ve čtvrtek útočník na půdě americké univerzity Northern Illinois přibližně 100 kilometrů od Chicaga před tím, než obrátil zbraň proti sobě. Agentury během pátku hovořily až o šesti obětech.

Článek

Muž oblečený celý v černém a ozbrojený třemi pistolemi a brokovnicí ukryté v pouzdře na kytaru vtrhl do místnosti, kde se zrovna nacházelo přibližně 140 lidí, a začal pálit. Oznámil to rektor univerzity John Peters s tím, že dalších 17 osob utrpělo zranění.

"Šlo o výstřely ze značné blízkosti a velmi rychle za sebou. Palba skončila až poté, co střelec obrátil zbraň proti sobě," uvedl Peters. Současně sdělil, že útočníkem, byl bývalý student školy Steven Kazmierczak, který školu absolvoval v roce 2006.

Z obětí jsou čtyři dívky a dva mladí muži, mezi nimi i střelec. Čtyři z nich zemřeli na místě, dva po převozu do nemocnice v důsledku utrpěných zranění, upřesnil rektor. Celkem tak podle něj utrpělo násilným činem újmu 22 lidé. Informace o úmrtí šesté obětí se ukázala mylnou.

"Policie potvrdila, že střelec je mrtvý v důsledku střelné rány, kterou si způsobil," sdělila již dříve Northern Illinois University (NIU) na svých internetových stránkách.

:.Střelec z Illinois Stephen Kazmierczak foto: Reuters

:. Policisté přivolaní na místo incidentufoto: ČTK/AP//daily-chronicle.com

Střelec byl bývalým studentem, motiv neznámý

O motivech činu není zatím nic známo. Podle rektora Kazmierczak získal v roce 2006 na škole titul v oboru sociologie. Předtím studoval na jiné škole v Illinois. List The Chicago Tribune píše, že škola dokonce studenta ocenila jeho výzkum v amerických věznicích, kde se zaměřil na sebepoškozování vězňů. Rektor dodal, že neměl žádný policejní záznam, ani jinak se dosud nedostal do hledáčku policie.

:. Policistka odvádí jednu z šokovaných studentek.foto: ČTK/AP

Nemocnice v Kishwaukee, která je asi jen čtvrt hodiny cesty od univerzity, oznámila přijetí 17 osob se střelnými poraněními. Z nich čtyři jsou ve stavu označovaném jako "červený" (kritický stav), osm ve "žlutém" (stabilizovaném) stavu a pět v "zeleném" (uspokojivém).

Vypálil 20 až 30 ran

Podle prvních, mnohdy vzrušených svědectví studentů, která se objevila v médiích, vtrhl střelec do hlavní posluchárny zvané Cole Hall ozbrojený opakovací brokovnicí a třemi pistolemi, velkorážným Glockem a dalšími dvěma o malé ráži. Všechny zbraně byly nakoupeny legálně. Začal kolem sebe střílet kolem 15. hodiny místního času, jen několik minut před koncem přednášky. Odhadem vystřelil ze zbraní asi 20 až 30 ran.

"Byl to hubený bělošský chlapec celý v černém oblečení s pletenou čepicí", řekl George Gaynor studentskému listu Northern Star. Podle jiných svědectví střílel převážně do jedné části posluchárny. "Vypadalo to, jako když ví, na koho chce střílet," uvedl student Edward Robinson pro televizi WLS. "Byl naprosto klidný a soustředěný," dodal. Někteří studenti v panice utíkali, jiní se schovali pod lavicemi.

foto: ČTK/AP//Daily-Chronicle.com

Časté střelby na univerzitách

Ke střelbě na školách dochází v poslední době v USA poměrně často. Loni uspořádal jeden student krvavou lázeň na polytechnice v Blacksburgu ve Virginii, když v posluchárnách postupně zabil 32 lidí, než byl sám zastřelen.

V dubnu 1999 dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili a pak spáchali sebevraždu. V srpnu 1966 student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 14 lidí, než ho zneškodnil policejní střelec.

K podobným případům dochází i jinde ve světě. V březnu 1996 ve škole ve skotském Dunblane zastřelil třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku a následně spáchal sebevraždu. Stejný počet obětí si vyžádala v dubnu 2002 střelba na gymnáziu v německém Erfurtu, kde řádil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser.

Kvůli střelbě se nyní zvažuje, zda nezměnit status univerzit jako míst zcela otevřených, uvedl Peters. "Univerzity byly po desetiletí, pod staletí otevřenými institucemi - těmi nejvíce otevřenými institucemi," řekl rektor a dodal: "Události jako na Virginské polytechnice a dalších nás nutí zvážit, jak postupujeme. Myslím si, že je to nešťastné, ale nutné."

Masové vraždy na školách v USA

  • 14. února 2008 - Steven P. Kazmierczak zabil na univerzitě v Illinois pět studentů
  • 16. dubna 2007 - korejský student Čo Sung-hu zabil 32 lidí, což je nejhorší masová vražda v dějinách USA
  • 1. srpna 1966 - Charles Whitman zabil na universitě v Texasu 14 lidí
  • 20. dubna 1999 - Dva studenti střední školy v coloradském Columbine zabili 13 studentů
  • 21. března 2005 - Devět osob zabil teenager v indiánské rezervaci v minnesotském Red Lake

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám