Hlavní obsah

Obec šokovala tragická nehoda dodávky, při níž zemřelo osm lidí

– POSTOLOPRTY
Právo, Karel Otcovský

Následky tragické dopravní nehody tří aut na silnici z Prahy do Chomutova, při které ve středu večer zemřelo u Panenského Týnce na Lounsku osm lidí, doslova šokovaly obyvatele Postoloprt. Právě odtud a z okolí městečka totiž pochází šest obětí katastrofy.

Článek

Zaměstnanci zámečnické a vodoinstalační firmy Ziki z Postoloprt ve věku od 23 do 64 let nasedli krátce po 18. hodině do mikrobusu, který je měl jako už mnohokrát předtím dopravit na noční směnu na stavbu poblíž Kralup nad Vltavou.

„Ti chlapi měli rodiny a malé děti, žena jednoho z nich je dokonce těhotná. Je to obrovská tragédie, nepopsatelná hrůza,“ těžce hledá slova majitel firmy František Fedák.

Ráno po osudném střetu se k místu neštěstí začali sjíždět pozůstalí obětí. V očích zalitými slzami se jim zračí obrovský smutek a zděšení, ale i vztek a beznaděj. „Přišla jsem o synovce, nemohu tomu uvěřit,“ řekla Právu zlomeným hlasem žena, která si nepřála být jmenována.

Smrt čtyřiadvacetiletého syna

„Tak tady mi zabili syna, bylo mu teprve čtyřiadvacet. S přítelkyní mají půlroční děcko, ve středu odpoledne jsem vnuka vozil v kočárku a večer přišel o tátu,“ lamentoval nad zlým osudem Vladimír Svoboda. Se synem mluvil jen pár hodin před tím, než odjel na směnu, ze které se už nikdy nevrátí.

„Je to hrozné. Musíme se s tím naučit žít, i když vím, že to bude hodně těžké. Život jde ale dál, stejně jako se nezastaví provoz na silnicích,“ konstatoval otec jedné z obětí, který na místě nehody pátral po jejích příčinách. „Moc by mě zajímalo, jak se to stalo a kdo to zavinil.“

Vladimír Svoboda stojí na místě tragické nehody. Ve zdemolované dodávce zahynul jeho syn.foto: Právo/Karel Otcovský

Nehodu zkoumají soudní znalci

Příčinu s jistotou nedokáže popsat ani policie. Evidentní však je, že jednačtyřicetiletý řidič Škody Fabia začal v mírném stoupání ve směru od Prahy předjíždět kamión. Při návratu do svého pruhu se ještě v protisměru bočně srazil s protijedoucí dodávkou.

Ta se stala po střetu neovladatelnou a čelně narazila do kamiónu. V dodávce nikdo nepřežil. Řidič škodovky z Chomutova byl lehce zraněný a podle policistů nepil před jízdou alkohol, stejně jako nezraněný řidič kamiónu z Uherského Hradiště.

„Policie nemůže zatím s určitostí označit viníka nehody. Přesnou příčinu havárie vyšetřovatelé a přizvaní soudní znalci nadále zkoumají. Může se jednat o několikatýdenní práci,“ řekla Právu mluvčí lounské police Jaromíra Střelcová.

Tragédie pro celé město

Majitel firmy Ziki se nedomnívá, že by za havárii s fatálními následky mohl řidič dodávky. „Byl zkušený, měl najeto tisíce kilometrů,“ řekl Právu Fedák, který při nehodě přišel o švagra. „Všem pozůstalým pomůžeme překlenout těžké období. Momentálně řešíme formu naší pomoci.“

Pětitisícové Postoloprty se z hrůzy středečního večera nemohou vzpamatovat. Tragédie se týká stovek místních obyvatel, ať se jedná o příbuzné, přátelé, kamarády nebo známé obětí. „Jsme malé město, tady zná každý každého,“ řekla Právu osmatřicetiletá Jaroslava H.

Její slova potvrdil i starosta města Miroslav Hylák. „Neštěstí zasáhlo svým způsobem snad každého z nás. Hodně se tady o tom mluví. Je to strašná událost.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám