Hlavní obsah

Koruna patří mezi pětici nejvíce posilujících měn na světě

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Česká koruna patří mezi pětici nejvíce posilujících měn na světě. Přispívá k tomu i série rekordů, které tuzemská měna zlomila v následujících dnech. Další padl ve čtvrtek, kdy prolomila magickou hranici 25,40 korun za euro a dostala se až na 25,23 Kč/EUR. Proti dolaru se obchoduje kolem 17,27 Kč/USD. Novinkám to potvrdil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Článek

„Koruna neposiluje na základě žádných domácích zpráv, ale díky pokračujícímu pozitivnímu sentimentu. Dobrá nálada ve středoevropském regionu se udržuje,“ komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Česká měna začal bořit řadu rekordů již na podzim loňského roku. Svůj běh udržela a dlouhodobě posiluje opět od Nového roku. Již na začátku ledna byla koruna nejvíce posilující měnou světa. Na záda ji šlapalo chilské peso.

"Aktuálně je koruna mezi pěti nejvíce posilujícími měnami světa v letošním roce. Těsně před námi jsou měny Izraele, Chile a Kolumbie,“ uvedl Michl.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Podle něj až na maďarský forint posiluje celá střední Evropa. Spekuluje se o dalším růstu úrokových sazeb u nás a naopak jejich pokles v USA a eurozóně. „Shrnuto podtrženo, investice do měn střední Evropy jsou teď in. Pokud se podíváme na zhodnocení měny vůči euru za posledních 12 měsíců tak je to 10 procent. A to již snese nálepku drsné posílení,“ uzavřel analytik.

Posilování však přináší i svá značná úskalí. Pro exportéry to spolu s rizikem poklesem zakázek díky zpomalení euroóny není dobrá zpráva.

Reklama

Související články

Rekordy koruny mohou ohrozit český export

Koruna v úterý dopoledne opět sáhla na historická maxima. Její kurz vůči euru prolomil magickou hranici 25,60 korun za euro a v jeden okamžik se dostal...

Silná koruna krátí Česku eurodotace

Dlouhodobě posilující koruna přidělává vrásky na čele nejen českým exportérům, ale i žadatelům o dotace z fondů Evropské unie.

Výběr článků

Načítám