Hlavní obsah

Hrad zatlačil a ODS vzala Béma zpět mezi své vyjednavače

Právo, Novinky, ada, nig
PRAHA
Aktualizováno

Napětí mezi předsedou ODS Mirkem Topolánkem a prvním místopředsedou strany Pavlem Bémem, vyústilo v odvolání pražského primátora z týmu vyjednávačů o prezidentovi, což Právu ve středu večer potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. V noci však zasedlo grémium ODS, kde se odehrála bouřlivá debata. Podle informací Práva dokonce intervenoval mluvčí prezidenta Václava Klause Petr Hájek.

Článek

„Mohu potvrdit, že v úterý na jednání poslaneckého klubu nám bylo sděleno, že se vyjednávací tým zúžil na předsedu strany a předsedu poslaneckého klubu,“ řekl na dotaz Práva poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

Hájek měl apelovat na ODS, aby se den před prezidentskou volbou vášně ve straně utlumily a hlasování nebylo ohroženo vnitřními spory.

Bém je znám svým blízkým vztahem ke Klausovi. Zřejmě v důsledku tohoto tlaku grémium nakonec rozhodlo Béma do týmu vrátit. Proto se primátor ve čtvrtek ráno mohl od původní zprávy, že byl odvolán, distancovat.

"Vyjednávací tým pracuje dál v tom složení jako dosud," řekl Bém ve čtvrtek ráno v rozhovoru pro Radiožurnál. "Mirkovi Topolánkovi prostě ujely nervy, byli bychom strašně hloupí, kdybychom před volbou prezidenta nebyli jednotní," pokračoval primátor a místopředseda ODS.

Ve čtvrtek dopoledne se Bém po boku Topolánka a předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře objevil na jednání s KSČM ke druhé prezidentské volbě.

Bém totálně selhal, řekl Topolánek

Topolánek se do Béma nebývale ostře pustil kvůli minulé neúspěšné volbě. Vyčetl mu, že neodvedl dobrou práci při vyjednávání o podpoře Václava Klause.

"Jestli někdo z vyjednavačů totálně selhal, tak je to právě Pavel Bém, který i na grémiu ODS prosazoval jako jedinou variantu tajnou volbu. Přestože jsem to byl právě já, kdo říkal, že musíme sledovat cesty obě (tajnou i veřejnou volbu)," řekl Topolánek v rozhovoru pro Lidové noviny.

Podle informací Práva se poté původně čtyřčlenný tým smrsknul na dva členy, premiéra a šéfa ODS Topolánka a šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Ten měl v úterý na jednání poslanců ODS toto zredukování oznámit. Bližší informace ale kolegům nesdělil. Jen odkázal na rozhodnutí stranického grémia.

Šéf sněmovního klubu ODS tak reagoval na poznámky některých poslanců, zda by se tým naopak neměl rozšířit. Původně v něm mimo Béma byl ještě šéf senátorů ODS Jiří Stříteský.

Napětí mezi Topolánkem a Bémem

Někteří členové ODS připouštějí, že nyní mohou nanovo vzplanout dřívější napjaté vztahy s Bémem.

"Je taky otázkou, co to udělá mezi pražskými poslanci,“ řekl Právu jeden z politiků ODS. Podle něj nemusí být daleko doba, kdy dojde ve straně k otevřené roztržce kvůli sporům Topolánek-Bém.

Zmíněný zdroj však popírá, že by se tato situace mohla nějak projevit v páteční druhé volbě prezidenta. "Určitě se to neodrazí v tom, že by někteří volitelé ODS nepodporovali Václava Klause, ale v klidu to poté zřejmě nezůstane.“

Reklama

Výběr článků

Načítám