Hlavní obsah

Komunisté přiznávají, že s Bobošíkovou taktizují

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

Komunistům strategie s nominací Jany Bobošíkové na funkci prezidentky České republiky zatím vychází. Donutili sociální demokraty a Stranu zelených k jednání na základě svých podmínek a vystrašili prošvejnarovskou koalici. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš přiznává, že "karta Bobošíková" je součástí taktiky před volbou hlavy státu.

Článek

KSČM rozehrála před druhou prezidentskou volbou vysokou politickou hru. Úterní nominací Bobošíkové vyděsili sociální demokraty a zelené, kteří usilují o porážku Václava Klause a vítězství Jana Švejnara. Bez komunistů ale nemohou uspět. Vypukla horečná jednání, komunisté ovšem zatím na Švejnara nekývli.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš Novinkám přiznal, že nominace Bobošíkové je součástí taktiky komunistů. "Jana Bobošíková v okamžiku, kdy souhlasila s nominací, tak zároveň pravila, že si je vědoma toho, že její nominace je součástí taktiky. A vcelku dnes otevřeně přiznává, že chápe, že její zvolení prezidentem je nepravděpodobné," uvedl Dolejš.

Europoslankyně podle něj komunistům sdělila, že je připravena podřídit se svým navrhovatelům a ti za ni odpovídají. "Na mou otázku, zda si uvědomuje, že může být nástrojem k rozbití protiklausovské koalice mi řekla, že to není její problém, ale těch, kteří ji navrhují," sdělil Novinkám Dolejš.

Nominace je výhodná nejen pro komunisty, kteří vyvíjí tlak na zelené, aby odmítli americký radar, ale také pro Bobošíkovou. Podle Dolejše získává eurposlankyně prostor por sebeprezentaci. "Základem sebeprezentace přes nás je, že je člověk, který nehledí na stranické limity," doplnil místopředseda komunistů.

Prezidentka Bobošíková by jmenovala premiérem Filipa

V Impulsech Václava Moravce Dolejš uvedl, že Jana Bobošíková by se v případě, že by se stala prezidentkou, nebránila pověřit šéfa strany Vojtěcha Filipa sestavením kabinetu.

"Slibovala nám, že kdybychom vyhráli volby, tak pověří Vojtěcha Filipa sestavením vlády,“ řekl Dolejš.

Bobošíková také slíbila, že nepodepíše smlouvu mezi USA a ČR o výstavbě amerického radaru. "Vzápětí dodala, že radar chce, ale smontovaný z českých součástek, že by to byla výzva pro české výrobce,“ doplnil místopředseda KSČM.

Nejvíc podle něj drhla otázka problematiky sociálního státu, Bobošíková totiž míní, že by se v Česku neměly dále zvyšovat náklady práce. Dolejš míní, že Bobošíkové se snáze komunistům slibuje než ostatním kandidátům, protože její šance usednout na Hradě jsou malé.

Reklama

Související témata:

Související články

Bobošíková: tipuji svůj neúspěch

Kandidátka na úřad prezidenta Jana Bobošíková, kterou v úterý nominovali komunisté, přiznala, že šance na její zvolení jsou mizivé. Řekla to ve středu během...

Výběr článků

Načítám