Hlavní obsah

Senátor Novotný: Nabízeli mi dva milióny za hlas pro Klause

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, gö, dan, znk

Nezávislý senátor Josef Novotný (SNK-ED) tvrdí, že se jej pokusil člen ODS uplatit dvěma milióny korun za to, že podpoří v hlasování současného prezidenta Václava Klause. K pokusu o uplácení mělo podle senátora dojít přímo na Pražském hradě v průběhu první volby prezidenta. Premiér Mirek Topolánek (ODS) senátorovu tvrzení nevěří.

Článek

"Přišel za mnou jeden člověk z ODS ze Senátu při volbě na Hradě, naklonil se a řekl mi, neblbni, teď máš šanci něco získat z té volby. Potřebujeme jeden hlas," tvrdí Novotný.

"Odpověděl jsem: 'co blbneš, co to tady meleš?'. Ukázal dozadu, kde seděli ti Klausovi boys, a řekl: 'tam je člověk, on to zařídí, můžeš získat dva milóny'," popsal senátor rozhovor, ke kterému mělo na Hradě dojít. Nabídku odmítl. "Poslal jsem ho do háje," uvedl.

"Něco na tebe vymyslíme," řekli prý Novotnému

K další "pobídce" mělo dojít za přítomnosti šéfa lidoveckých senátorů Adolfa Jílka.

"Někdo z ODS mi vyčítal, že se mne v minulosti zastával. Říkal: 'A ty teď s námi nehlasuješ. Co by ti to udělalo, kdyby jsi to tam hodil. My bychom ti pak pomohli ve volbách. Počítej s tím, že na tebe něco vymyslíme'," popsal druhé setkání. I tuto nabídku podle svých slov odbyl. Novotný uvedl, že všechny nabídky přišly od jemu známých osob.

Jílek Právu řekl, že to slyší poprvé, u ničeho takového prý nebyl. „Mohu to vyloučit, že k ničemu takovému došlo, všichni kolegové v Senátu vědí, že jakýkoliv pokus ho uplatit by byl zbytečný, kolega Novotný je znám svou zásadovostí,“ řekl Jílek.

Senátor nikam své zkušenosti z Hradu nehlásil, informoval pouze členy klubu Sdružení nezávislých kandiátů, kterému předsedá.

Chce se zviditelnit před volbami, zní z ODS

"Tomu nevěřím, musel by to dokázat," řekl Právu v reakci premiér Mirek Topolánek (ODS).

"Tato obvinění jsou předkládána bez jakýchkoli důkazů a jsou zcela neadresná. Senátor Novotný by se měl obrátit na příslušné orgány a podat trestní oznámení se jmény a důkazy a nechat věc řádně prošetřit. Měl tak ale učinit už ve chvíli, kdy se takový čin stal a ne až v době, kdy se to účelově hodí," sdělila strana v tiskovém prohlášení. Podobná slova prý vedou jen ke znevěrohodnění prezidentské volby.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka i šéf senátorského klubu ODS Jiří Stříteský vidí za tvrzením senátora Novotného o údajném úplatku za podporu Václavu Klausovi snahu o zviditelnění před podzimními volbami. Odmítají, že by ho kdokoliv z ODS chtěl uplácet.

Kováčik: Na policii se měl obrátit hned

Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika se měl Novotný a případní svědkové ihned obrátit na policii, protože, pokud k něčemu takovému skutečně došlo, mohlo jít o pokus trestný čin. "Když k tomu nemá svědky a není si jist, jak to bylo, potom to nutně musím brát jako možná pokus o něco jiného než skutečné varování před nějakými nekalými praktikami," sdělil k tomu Kováčik.

"Orgány činné v trestním řízení musí okamžitě zahájit trestní řízení," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Volbu prezidenta provázejí výhrůžky a nařčení

Prezidentská volba je od víkendu, kdy proběhlo její první kolo, doprovázena výhrůžkami a nařčeními ze strany zákonodárců různých stran.

:. Výhružné dopisy dostali i exposlanci ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák, na snímku v rozhovoru s vicepremiérem Petrem Nečasem (ODS).foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Dopisy obsahující kulky od střelných zbraní přišly poštou celkem pěti zákonodárcům. V první vlně dopisy obdržely dvě senátorky Liana Janáčková a Jana Juřenčáková (SNK), dalšími pak byli dva nezařazení poslanci a bývalí členové ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka a také poslanec Evžen Snítilý (ČSSD), který zvažuje odchod z poslaneckého klubu ČSSD. Právě kvůli Snítilému, který musel být před třetím kolem první volby hospitalizován, se strhla slovní přestřelka mezi ČSSD a ODS.

Sociální demokraté viní ministra vnitra Ivana Langera (ODS) z toho, že činil na Snítilého nátlak. Občanští demokraté naopak naznačili, že za zhroucením poslance ČSSD může jeho mateřská strana, která Snítilého kritizovala za to, že v druhém kole nedal hlas Janu Švejnarovi tak, jak to určuje stranické usnesení.

Anketa

Změnili jste v posledním týdnu názor na způsob volby prezidenta?
Ano, byl jsem pro veřejnou, teď jsem pro tajnou
3,1 %
Ano, byl jsem pro tajnou, teď jsem pro veřejnou
0,9 %
Ne, jsem stále pro veřejnou
59,4 %
Ne, jsem stále pro tajnou
36,6 %
Celkem hlasovalo 16314 čtenářů.

Únor 1948

Únor 1948 byl v Československu dlouho slaven jako definitivní vítězství pracujícího lidu. Politický převrat, kterým se k moci dostala komunistická strana vedená Klementem Gottwaldem, však ve skutečnosti přivedl Československo do více než čtyřicetiletého područí Sovětského svazu a způsobil nezměrné škody a lidské tragédie. Zlomovým datem se stal 25. únor 1948, kdy prezident Edvard Beneš ustoupil nátlaku Komunistické strany Československa, podepsal demisi nekomunistických ministrů a jmenoval nové ministry navržené komunisty. Předseda vlády Klement Gottwald vzápětí na pražském Staroměstském náměstí oznámil "porážku reakce".

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám