Hlavní obsah

Na Slovensku zadrželi čistý kokain za více než miliardu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Slovenská policie zadržela minulý týden největší zásilku drog v historii země. Kontraband obsahoval stovky kilogramů kokainu v hodnotě přesahující hodnotu půl druhé miliardy slovenských korun. Drogy pocházely z Jižní Ameriky a byly ukryty v kontejnerech.

Článek

Zásilka pocházela z Jižní Ameriky a na Slovensko se dostala přes Hamburg. "Byla uložena v celním skladě v okrese Dunajská Streda. Kontraband byl ukrytý v kontejnerech, jejichž obsah byl deklarován jako víno. Při celní kontrole jsme zjistili, že lahve obsahují krystalickou látku. Na základě expertízy jsme zjistili, že se jedná o kokain," uvedl ředitel Celního kriminálního úřadu Jozef Dudáš na dnešní mimořádní tiskové konferenci v Bratislavě.

Viceprezident policejního sboru Michal Kopčík potvrdil, že bylo zadrženo 35 kartonů, které obsahovaly 420 lahví. "Celkově bylo zadrženo 163,8 kilogramu čistého kokainu v hodnotě 1,638 miliardy slovenských korun. Můžeme konstatovat, že v lahvích bylo velmi drahé víno, vždyť jedna láhev měla cenu 3,9 miliónu slovenských korun," řekl ironicky Kopčík. Ze zásilky bylo možné vyrobit 546 tisíc kokainových dávek.  

Podle Kopčíka se jedná o největší zabavenou zásilku drog v historii Slovenska. "Tato jediná zásilka obsahovala 12krát více kokainu, než bylo na Slovensku zadrženo v letech 1998 až 2007," dodal.

V 35 kartonech bylo 420 lahví.

V souvislosti s pašováním drogy nebyl zatím nikdo zadržen ani obviněn. "Pokud by k tomu došlo, obviněným by hrozilo až dvacet let vězení," uvedl Kopčík. Kokain je v současnosti uložen na bezpečném místě a je pod dohledem speciální policejní jednotky. "Až bude ukončeno vyšetřování, celá zásilka bude spálena," dodal Kopčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám