Hlavní obsah

Komunisté nominací Bobošíkové potopí Švejnara, míní politologové

– PRAHA
Novinky, znk

Komunisté v úterý navrhli do prezidentské volby europoslankyni Janu Bobošíkovou, jejich cílem je ale zvýšit vlastní politickou cenu a zviditelnit se. To by ale mohlo znamenat definitivní konec pro soupeře Václava Klause Jana Švejnara. Myslí si to politologové, které Novinky oslovily.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Europoslankyně Jana Bobošíková s předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavlem Kováčikem.

Článek

"Pokud v prvním kole druhé volby komunisté podpoří Bobošíkovou všemi svými 29 hlasy, tak fakticky i z Poslanecké sněmovny vyjde vítězem Václav Klaus a druhé a třetí kolo bude pak už jen hlasováním o Václavu Klausovi," řekl Jan Kubáček z Filozofické fakulty UK.

Švejnarovi zastánci by mohli například odejít ze sálu a snížit tak potřebné volební kvórum nebo hlasovat bílými lístky, to by ale už nic nezměnilo na tom, že nejpozději ve třetím kole by byl zvolen Klaus. "ODS by jistě nedopustila jakoukoliv dlouhodobou obstrukci," míní Kubáček.

Komunisté mají v rukou Švejnarův osud v prezidentské volbě.

"Pokud se jim (komunistům) podaří rozdělit tábor na podporu Jana Švejnara, tak to může znamenat, že i ve Sněmovně získá Klaus většinu hlasů. Druhé a třetí kolo by pak bylo jen o zvolení Václava Klause," řekl Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

"Klaus by pak byl ve výrazně lepší situaci, protože by se k němu mohli přidat i ti, kteří nechtějí, aby se prezidentská volba opakovala," dodal.

Komunisté chtějí neutralizovat zelené nebezpečí

"Pokud se ale ukáže, že Bobošíkovou ve volbě fakticky nepodpoří, znamená to, že se komunisté pokouší zvýšit svoji cenu a získat výhody ze strany ODS nebo ČSSD," dodal Kubáček.

Komunisté ve středu uvedli, že pokud s nimi ČSSD a Strana zelených uzavřou pakt o neútočení a nepodpoří výstavbu amerického radaru v ČR, mohou nakonec vyslovit podporu i Švejnarovi.

Zelení Klause nechtějí, o podmínkách komunistů pro volbu Švejnara ale zatím jednat nechtějí.foto: Právo/Lukáš Táborský

"Snaží se vytvořit co nejjednodušší předpolí a zázemí v krajských volbách a nemít komplikace ze Strany zelených. Ta je totiž v mnoha ohledech zejména v regionech rezervoárem levicově uvažujících zástupců nevládních organizací a voličů a z tohoto pohledu je konkurentem KSČM," uvedl Kubáček.

"Straně zelených by ale hrozila politická blamáž, protože na antikomunismu postavila svou politickou kampaň a působení v parlamentu," poznamenal.

Taktický manévr

"Je to taktický manévr, který komunisté dopředu avizovali. Nikdo to nebral vážně a dokonce se mi zdá, že nikdo komunisty před volbou neposlouchal," řekl Zdeněk Zbořil z Ústavu politologie FF UK.

Dodal, že vědí, že Bobošíková zvolená nebude. "Chtějí tím ale říci, že dokážou postavit do politických funkcí lidi, kteří jsou jim i názorově vzdálení," uvedl.

Bobošíková se usmívá, na pár dnů se jí podařilo pořádně rozvířit českou politickou hladinu.foto: Právo/Lukáš Táborský

Podle něj ale zároveň komunisté jako jediná strana upozorňují na to, že existuje potenciál českých politiků v Evropském parlamentu. "Všechny ostatní strany na to zapomněly. Přitom jim (europoslancům) brzy skončí mandát a je možné s nimi počítat. Komunisté neuvažují jen v horizontu prezidentské volby, ale i o budoucnosti svých lidí," podotkl.

"Jana Bobošíková má od televizní krize výrazně negativní hodnocení. Je ale přitažlivá, ekonomicky zabezpečená a hlavně prokázala tvrdost, která se v politice nosí. Překvapilo mě, že po ní nikdo nešáhl dřív, třeba i na jinou reprezentativní funkci," ukončil Zbořil.

Bobošíková je části voličů KSČM blízká

"Komunisté tím naznačují, že chtějí být relevantním hráčem ve hře, chtějí zvýšit svoji cenu v politickém boji. Doposud se od nich chtěla jen (pasivní) podpora a nebyli nijak zvýhodněni, teď ukazují, že mají své možnosti a mohou více tlačit například na ČSSD a prodat svým voličům to, proč kterého kandidáta podpořili," řekl Miroslav Mareš z Katedry politologie FSS Masarykovy univerzity.

Předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi vadí, že ostatní strany o Švejnarově podpoře předem s KSČM nejednaly.foto: Právo/Michaela Říhová

KSČM svým výběrem Bobošíkové také podle Mareše ukazuje svoji otevřenost. "Bobošíková je známá spíše pro své pravicovější názory. Na druhé straně je ale třeba v postoji k Sudetským Němcům a Evropské unii blízká některým voličům KSČM," dodal.

Mareš si nemyslí, že by SZ mohla přistoupit na nabídku KSČM. "Vypadalo by to, že zelení ustupují komunistům. Ti ale tak tlačí i na voliče a straníky SZ, mezi kterými radar také není populární."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám