Hlavní obsah

Soud začal projednávat případ Viktora Koženého

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pno, jfk

Městský soud v Praze začal v úterý projednávat obžalobu Viktora Koženého a Borise Vostrého. Jsou obviněni z toho, že při ztrátových obchodech s akciemi řady českých podniků v polovině 90. let vyvedli z harvardských investičních fondů přes 16 miliard korun.

Článek

V případě uznání viny jim hrozí až dvanáctileté vězení. Stíháni jsou jako uprchlí.

Soud začal vyslýchat i prvního svědka, Zdeňka Častorála, likvidátora Harvardského průmyslového holdingu, který závazky po Koženého fondech zdědil. Ten stále věří, že se část peněz převedených do zahraničí podaří získat zpět. Kolik by podvedení akcionáři Koženého fondu mohli dostat, ale nechce odhadovat. Celé jednání pak podle předsedy senátu Dušana Pašky potrvá minimálně půl roku.

Čtvrt miliónu lidí chce zpět své peníze

"Plně věřím, že budou odsouzeni, budu to prosazovat a zasadím se o to, aby ta záležitost byla objektivně posouzena a aby bylo spravedlnosti učiněno zadost,“ říká Častorál. "Mají šanci, protože v současné době se snažíme zajišťovat určité prostředky v zahraničí,“ dává jim naději. Kolik by jednotliví dikové - jak se držitelé investičních kuponů začátkem 90. let označovali - mohli dostat, nechce likvidátor dopředu odhadovat. "To vám těžko řeknu. Na 29. února je plánována valná hromada, přijďte se podívat,“ zve likvidátor.

Počet klientů, kteří čekají na vyplacení svých peněz, odhaduje na 240 tisíc.

"Nepřeju si být filmován, nepřeju si být v televizi,“ odháněl ode dveří soudní síně novináře předseda senátu městského soudu Dušan Paška. "Budu je soudit tak půl roku rok. Nic se nedozvíte, vůbec nic nenapíšete,“ odrazoval novináře od účasti na hlavním líčení.

Likvidátor vypovídal 10 dní

Jednání je rozepsáno až do dubna, senát čekají obsáhlé výpovědi svědků a znalců. V úterý stačil soud vyslechnout obžalobu, z níž státní zástupce Jaromír Jindřich přečetl jen nejdůležitější pasáže.

Obžaloba má 411 stran a týká se celkem 110 obchodů s cennými papíry. Škoda, které se podle ní Kožený a Vostrý dopustili, se podle posledních propočtů vyšplhala na 16 miliard korun.

Při transkacích měly být podle obžaloby akcie z Harvardských fondů vyváděny. Likvidátor v přípravném řízení vypovídal na policii v roce 2003 celých deset dní. Také před soudem bude vypovídat nejméně ještě jednou, pro větší názornost si vyžádal projektor.

Kožený má zaplatit devět, Vostrý sedm miliard

Kožený a Vostrý podle obvinění v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice. Poškodili tím holding, který následně skončil v likvidaci. Na počátku vyšetřování byla škoda vyčíslena podle nominální hodnoty akcií, které byly předmětem údajně poškozujících převodů, asi na 11,5 miliardy.

Většina peněz skončila v zahraničí, konkrétnější ale likvidátor holdingu být nechce. "Máme určitý přehled, ale tisku nemůžeme říkat, kde ty peníze jsou, ani jaké jsou naše postupy. Kdybychom je zveřejnili, protistrana by mohla finance dále přesouvat a ztížilo by nám to situaci,“ dodal.

Kožený je na Bahamách, Vostrý v Belize

Holding se k soudnímu jednání připojil jako poškozená strana a po obžalovaných požaduje náhradu za způsobené škody. Chce, aby Kožený zaplatil společnosti devět miliard korun, po Vostrém žádá kolem sedmi miliard.

Vostrý žije ve středoamerickém státě Belize, Kožený na Bahamských ostrovech. Kromě českých ho stíhají také americké úřady kvůli údajné korupci při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu a z praní špinavých peněz. Bahamský vrchní soud však loni v říjnu vydání Koženého do USA zakázal. O vydání finančníka požádala Bahamské ostrovy také česká justice.

Reklama

Výběr článků

Načítám