Hlavní obsah

Snítilý váhá mezi Klausem a Švejnarem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý prý zatím neví, komu dá v páteční prezidentské volbě hlas. Řekl to novinářům, když přicházel na jednání sněmovní frakce ČSSD. O odchodu z poslaneckého klubu ČSSD se bavit nechtěl.

Foto: Právo

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý

Článek

"To je předčasná otázka," odpověděl na dotaz, zda zvažuje odchod z poslaneckého klubu sociální demokracie. Poslanec také zopakoval, že se ke všemu podrobněji vyjádří ještě do začátku páteční volby hlavy státu.

Snítilý v sobotu ze zdravotních důvodů společnou parlamentní schůzi na Pražském hradě opustil. Minulý pátek podle dostupných informací nehlasoval ve druhém kole ani pro jednoho z uchazečů o funkci hlavy státu, tedy ani pro Jana Švejnara, který byl oficiálním kandidátem ČSSD. Spekuluje se o tlaku, jemuž Snítilý údajně čelil. Občanští a sociální demokraté se ale z vytváření tohoto tlaku obviňují navzájem.

Poslanec opustil nemocnici v neděli. Sociální demokraté v sobotu uvedli, že Snítilý se zhroutil po schůzce s poslancem a ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) a poslankyní Zdeňkou Horníkovou (ODS), protože na něj činili nátlak. To ale Langer i Horníková popřeli. Langer naopak obvinil z nátlaku na Snítilého sociální demokraty, protože poslanec při druhém kole prezidentské volby nepodpořil Švejnara, který kandidoval s podporou ČSSD proti Václavu Klausovi. Sám poslanec odmítá, že by s Langerem jednal.

Výřez z fotografie, kterou zveřejnila ČSSD. Zachycuje ministra Ivana Langera (ODS), poslankyni Zdeňku Horníkovou (ODS) s poslancem ČSSD Evženem Snítilým.

Podle šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka se jméno Snítilého dvakrát objevuje v tzv. registračních svazcích, které Archív bezpečnostních složek ministerstva vnitra převzal od ministerstva obrany. Snítilý ale disponuje negativním lustračním osvědčením a nefiguruje v žádném veřejně přístupném seznamu spolupracovníků Vojenské kontrarozvědky ani StB.

Anketa

Komu dá podle vás Snítilý nakonec hlas?
Klausovi
62,4 %
Švejnarovi
28,7 %
zdrží se hlasování
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2149 čtenářů.

Reklama

Související články

Langer: Mluvil jsem se Snítilým o volbě

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) popřel, že by při svém rozhovoru s poslancem ČSSD Evženem Snítilým žádal, aby se Snítilý ve třetím kole neúčastnil volby....

Výběr článků

Načítám