Hlavní obsah

Topolánek bude o tajné volbě prezidenta jednat i s komunisty

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, ČTK, znk, jov

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pondělí uvedl, že chce jednat se všemi představiteli stran včetně komunistů o tajné volbě prezidenta republiky. První volbu prezidenta, která proběhla veřejně, označil za "martyrium". Pro tajnou volbu se vyslovil i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"Pokusíme se (...) vyjednat společný postoj v této věci. Když to nebude možné, tak to nebude možné," uvedl Topolánek s tím, že na těchto jednáních se nebudou snažit přesvědčovat zákonodárce druhých stran o tom, aby volili Václava Klause.

"Nebudem jednat o tom, jestli někdo institucionálně podpoří Klause, ale o způsobu volby, protože veřejná volba selhala," dodal. Podle něj veřejná volba umožnila stranickým vedením kontrolovat, jak jejich členové hlasují. "Hlavy předáků se otáčely, aby zkontrolovaly, jestli někdo nenašel odvahu hlasovat proti stranickému vedení a podle svého vědomí a svědomí," řekl Topolánek. "To martyrium absolvovat znovu nechci," okomentoval první volbu.

„Po té úděsné zkušenosti bychom se měli vrátit k ústavní tradici tajné volby. Ten akt by měl být především důstojný. To, co na Hradě probíhalo, byl spíše účelový procedurální slalom,“ řekl novinářům po jednání vlády Kalousek. „Určitě povedeme nějaká jednání,“ sdělil pak ke sporu zda volit tajně nebo veřejně šéf zelených Bursík.

Kalousek není pro vlastního kandidáta lidovců

Kalousek není příznivcem toho, aby lidovci do pátečního klání postavili vlastního kandidáta.

„Budeme o tom zítra jednat, ale nemyslím si, že v těchto několika dnech může padnout jakýkoliv rozumný nápad. Domnívám se, že opět budou jednotliví volitelé za KDU-ČSL rozhodovat mezi těmi stávajícími kandidáty,“ uvedl.

Zelení vyhodnocují situaci

Podle Bursíka nyní zelení před druhou volbou vyhodnocují situaci. V první podporovali Jana Švejnara. Zajímá je především, zda komunisté, či lidovci opravdu postaví vlastního prezidentského kandidáta. „Máme nyní takovou strategii, že sedíme na břehu rybníka a koukáme, kolik kačen vyplave z rákosu, abychom si je mohli prohlídnout triedrem. Spíše se díváme, co udělají aktéři na politické scéně,“ vysvětlil Bursík.

„V nějaké fázi si spočítáme, jestli tam reálná šance na to je a nebo jestli se strany začnou chovat iracionálně a začnou navrhovat nějaké jiné kandidáty a nebo vymýšlet nějaké jiné voloviny a v tu chvíli už to bude bez nás,“ upozornil Bursík.

Vicepremiér Martin Bursík (SZ) si na jednání vlády se zástupci ODS příliš nepopovídal. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Na dotaz, zda by to znamemalo, že již zelení nebudou v takovém případě podporovat Jana Švejnara, šéf zelených uvedl: „To vyhodnotíme. Mluvili jsme kdysi o tom, že celá ta dohoda s Janem Švejnarem byla taková, že on do kandidatury půjde tehdy, když bude reálná šance. Celou dobu jsme vyjednávali, až ta reálná šance přijde. My teď jako zelení to budeme stejně vyhodnocovat před tímto druhým kolem.“

Bursík se pustil hlavně do komunistů, kteří ve třetím kole první volby nepodpořili Švejnara. „Vidíme, že jsou političtí partneři, kteří se zachovali iracionálně v třetím kole první volby, vidíme, že jsou političtí partneři, kteří už teď vymýšlí nějaké jiné věci. My tohle vše považujeme za politické chyby,“ prohlásil Bursík. Odmítl ovšem, že by zelení mohli v druhé volbě podpořit Klause.

Minulý pátek se pro veřejnou volbu vyslovili kromě sociálních demokratů a komunistů i vládní lidovci a zelení. Ti navíc ostře kritizovali současného prezidenta, což vyvolalo nevoli ODS. Většina volitelů KDU-ČSL zvedla ruku pro Klause, zbytek pro jeho protikandidáta Jana Švejnara.

Prezidentská volba ovlivnila jednání vlády

"Lhal bych, kdybych tvrdil, že to, co se stalo, se na atmosféře (pondělního) jednání vlády neodrazilo," uvedl ministr práce Petr Nečas (ODS). Topolánek uvedl, že jednání bylo přesto věcné a profesionální, za hlavní považuje schválení první fáze důchodové reformy.

„Je jasné, že ta atmosféra volby prezidenta se odráží i na samotném jednání vlády ale žádným dramatickým způsobem,“ uvedl po schůzi kabinetu ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Podle Bursíka na vládě debata „někdy byla vydatnější“. Přiznal se, že dnes vůbec nehovořil s ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS), se kterým se hádal ve Španělském sále. Bursík i nyní nevidí důvod, aby zelení s ODS debatovali o prezidentském kandidátovi. „Od počátku máme každý jiného šampióna,“ doplnil.

Topolánek nadále bezprostředně nespojuje volbu prezidenta s osudem koaličního kabinetu. "Koaliční smlouva je platná, nikdo na ní nic měnit nebude," uvedl a připomněl, že dohoda ODS, lidovců a zelených otázku hlavy státu nijak neřeší.

Vicepremiér Martin Bursík (SZ) Topolánka nepotěšil, v pátek tvrdě kritizoval Klause.foto: Právo/Milan Malíček

K pětici nových kandidátů, s nimiž o víkendu přišli komunisté, se premiér nevyjádřil s tím, že počká po úterní půlnoci na oficiální nominace. ODS vyšle do druhé volby opět Václava Klause. O nejvyšší ústavní funkci se bude ucházet i Švejnar, kterého znovu navrhnou senátoři ze čtyř frakcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám