Hlavní obsah

Société Générale chce navýšit kapitál, nabízí akcie s velkou slevou

Novinky, toh, France 24
PAŘÍŽ

Jedna z největších bankovních institucí v Evropě, francouzská Société Générale (SG), začala v pondělí nabízet nové akcie s velkou slevou. Chce tím zvýšit svůj kapitál o 5,5 miliardy eur.

Článek

Podle AFP Société Générale nabízí svým vlastníkům jednu novou akcii za čtyři předešlé, a to o téměř 40 procent levněji, než jak skončilo páteční obchodování s cennými papíry této banky.

K prodeji nových akcií SG přistoupila několik týdnů poté, co její makléř měl zpronevěřit na pět miliard eur. Již dříve však banka, do jejíž skupiny patří i tuzemská Komerční banka, oznámila, že její letošní zisk bude mezi 600 až 800 milióny eur.

V pondělí v popoledni se však akcie SG začaly prudce propadat. Podle serveru Patria Online ztrátu vyvolala informace, že SG nepřevezme největší francouzská banka PNB Parisbas.

Za podvody, které způsobily tak obrovskou ztrátu, má stát makléř Jérôm Kerviel. Na Kerviela uvalil pařížský soud v pátek vazbu. Kerviel v ní má zůstat po celou dobu vyšetřování. Podle agentury Reuters totiž existuje mimo jiné i podezření, že by makléř mohl uprchnout do zahraničí.

Navíc policie v pátek začala vyšetřovat i dalšího makléře. Zjišťuje tak, zda aktér nekalých obchodů Jérôme Kerviel neměl komplice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám