Hlavní obsah

Snítilý chce v pátek přijít volit prezidenta

Novinky, jov, znk, Novinky
Aktualizováno

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který se zhroutil v sobotu na Pražském hradě při prezidentské volbě, byl v neděli propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Podle její mluvčí je Snítilý v dobrém fyzickém stavu. V úterý prý vystoupí s prohlášením, které bude podle jeho slov zásadní.

Foto: Právo

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý

Článek

Doplnil, že v pátek by se rád zúčastnil volby prezidenta, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí. V pátek ve druhém kole nehlasoval pro kandidáta své strany Jana Švejnara ani pro Václava Klause.

"Pana Snítilého jsme propustili z nemocničního ošetření včera. Byl v dobré fyzické kondici," řekla v pondělí Novinkám mluvčí Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích Iva Ruskovská.

Podle informací Práva mohl být na Snítilého činěn nátlak na základě dokumentů, které uvádějí, že byl koncem 70. let spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky, patřící pod StB, a to pod krycím jménem "Roman".

ČSSD a ODS se vzájemně obviňují, že stojí za Snítilého náhlým zhroucením.

:.Výřez z fotografie, kterou zveřejnila ČSSD. Zachycuje ministra Ivana Langera (ODS), poslankyni Zdeňku Horníkovou (ODS) s poslancem ČSSD Evženem Snítilým.

Sociální demokraté předložili v sobotu novinářům fotografii setkání Snítilého s ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS) a poslankyní ODS Zdeňkou Horníkovou v kuloárech Pražského hradu. Podle ČSSD po tomto setkání poslanec zkolaboval.

Rozhovor se Zdeňkou Horníkovou (ODS)
Věděla jste o dokumentech ukazujících na spolupráci s komunistickou StB týkající se poslance ČSSD Evžena Snítilého, které mohly být využity v nátlaku na něj?
Nikdy jsem nebyla člověk, který by měl jakýkoliv přístup k takovým věcem, vůbec o tom nic nevím. Zírám a nepřestávám se divit, čeho ti lidé jsou schopni, a protože jsem absolutně a naprosto krytá, tak jenom čekám, kdy se to rozklíčuje. A co mne zajímá, jaké závěry pro sebe vyvodí vedení ČSSD za tyto dezinformace, které podává.
Jste nadále s poslancem Snítilým ve styku, komunikujete spolu?
Mluvila jsem s ním, vím, jaký je jeho zdravotní stav. Myslím, že se lepší. Pokud uzná za vhodné se mnou být, nebo se mne bude chtít na cokoliv zeptat, tak jsem kdykoliv připravena mu vyhovět.
Sociální demokraté tvrdí, že se poslanec Snítilý zhroutil po schůzce s vámi a ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS). Vyvíjela jste na něj nějaký nátlak během této schůzky?
Naprostý opak je pravdou. Jestli se z něčeho zhroutil, tak určitě ne ze mne, protože my jsme kamarádi a přátelé a já bych nikdy panu poslanci neublížila a on mně také ne. Takže je to absolutně totální nesmysl. Je to člověk, kterého si vážím, gentlemam. Zírám, co se dokáže zrodit v hlavách špičkových politiků.
V pátek, při hlasování v první volbě prezidenta, poslanec Snítilý nepodpořil navzdory své straně Jana Švejnara. Bavili jsem se již o tom, koho podpoří ve druhé volbě?
O tom jsme se nebavili, je to věc pana poslance a všechno si musí promyslet. Situace, do které se dostal, je pro něj nepříjemná a on musí najít takovou cestu, aby jasně sám řekl, co udělá. Na druhou stranu musím říct, že to není člověk, který by měnil názory ze dne na den. Jestli byl pro něco rozhodnut, tak si myslím, že v tom setrvá. To není člověk, kterého by někdo zlomil a otočil někam jinam.

Reklama

Související témata:

Související články

Langer: Mluvil jsem se Snítilým o volbě

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) popřel, že by při svém rozhovoru s poslancem ČSSD Evženem Snítilým žádal, aby se Snítilý ve třetím kole neúčastnil volby....

Výběr článků

Načítám