Hlavní obsah

Subaru v Ženevě: konečně diesel a nový Forester

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarský výstavní areál Palexpo v Ženevě bude hostit na začátku března tradiční autosalon. Na něm se bude představovat většina automobilek světa s tím, co bude nabízet na trzích v příštích letech. U Subaru to bude nový turbodiesel, další generace modelu Forester a malý elektromobil R1e.

Článek

Společnost Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), výrobce automobilů značky Subaru, oznámila hlavní lákadla své expozice na 78. mezinárodním autosalonu konaném letos v březnu v Ženevě.

Představí zde své vozy Subaru Legacy a Outback vybavené dieselovým motorem konstrukce boxer. Tyto automobily mají být uvedeny na evropské trhy v dřívějším termínu než ve zbytku světa.

Nový diesel konstrukce Boxer od Subaru těží z vysoké tuhosti plochého motoru s protilehlými válci. Blok motoru je vyroben z hliníkové slitiny. Šířka motoru je shodná s plochým benzínovým agregátem Subaru Boxer o stejném zdvihovém objemu, ale v podélném směru je motor o 61,3 mm kratší.

:. Protiběžné písty s komůrkou na lepší rozprášení paliva.

Výkon motoru o objemu dva litry, který pracuje s technikou DOHC a turbodmychadlem s variabilním nastavením lopatek je 110 kW při 3600 ot./min. Točivý moment pak dosahuje své maximální hodnoty ve 350 N.m při 1800 ot./min. Motor splňuje emisní limity Euro 4.

Tento motor bude v České republice v nabídce ve druhé polovině roku 2008.

Subaru Forester

V Evropě se poprvé představí nový Subaru Forester, uváděný již ve své třetí generaci.Na evropské trhy se bude dodávat model s motorem o obsahu 2,0 l, vozy s přeplňovaným motorem 2,5 l budou prodávat pouze vybraní distributoři, ke kterým však patří i Česká republika.

:. Subaru Forester

Automobil byl představen jako všechny zde představené novinky na tokijském autosalonu v roce 2007. Toto je tedy jeho evropská premiéra.

Elektřina v sérii i konceptu

Subaru navíc přiveze na výstavu malý ekologický vůz R1e. Jedná se vlastně o přestavěný model G1 na elektropohon. Společnost FHI se chystá ke komerčnímu využití elektromobilu Subaru R1e. Nový elektromobil by měl sloužit především k cestování v městském provozu. Výsledkem společného vývoje s partnerskou společností Tokyo Electric Power Company (TEPCO) bylo k dnešnímu dni vyrobeno celkem 40 kusů, které se používají k obchodním účelům.

:. Subaru R1e

FHI má v plánu v roce 2009 zkušebně uvést na japonský trh přibližně 100 elektromobilů. Představovaný elektromobil lze během osmi hodin plně dobít z běžné domovní zásuvky. Při použití rychlonabíječky je možné akumulátory dobít na 80 % kapacity během patnácti minut.

Na stánku se však setkáme i s konceptem Subaru G4e. Automobil se představuje jako prostorný pětimístný vůz, čehož bylo dosaženo umístěním baterií pod podlahu. Dojezdová vzdálenost G4e je 200 km na jedno nabití.

:. Subaru G4e

Anketa

Pro Subaru bych si raději koupil dvoulitrový...
Zážehový motor
45,5 %
Diesel
54,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1070 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám