Hlavní obsah

Politologové: Odchod Klause při projevu Paroubka byl zbytečný

– PRAHA • Aktualizováno

To, že prezident Václav Klaus při projevu šéfa ČSSD Jiřího Paroubka opustil své místo ve Španělském sále, bylo podle oslovených politologů zbytečné a nediplomatické. Odborník Petr Just řekl, že při vystoupeních politiků dal najevo větší míru trpělivosti druhý prezidentský kandidát Jan Švejnar, čímž na veřejnost musel zapůsobit lépe než Klaus.

Článek

Kandidát na hlavu státu obecně musí být připraven i na kritiku zákonodárců, kteří ho nepodporují, podotkl Just. Nebylo nutné, aby Klaus odcházel, souhlasili další experti Tomáš Lebeda a Jan Kubáček v České televizi.

Just uvedl, že Klaus se nechoval diplomaticky, když odešel v době, kdy o něm Paroubek a pak bezpartijní senátor Martin Mejstřík hovořili kriticky.

"Kdokoli se uchází o nějakou vysokou pozici a má protikandidáta, tak musí být připraven na to, že zde budou hlasy, které budou pro něj a proti němu. Myslím, že se musí smířit s tím, že si bude moci vyslechnout něco negativního," řekl Just, podle něhož to nebylo poprvé, co Klaus v předvolebním klání znervózněl.

:. Sestřih projevu Jiřího Paroubka při prezidentské volbě. Zdroj: Stream.cz

Švejnara podporují mimo jiné opoziční sociální demokraté a koaliční zelení. Klaus je kandidátem nejsilnější parlamentní a vládní ODS. Z dnešního jednání poslanců a senátorů však není jasné, jak a zda se bude prezident vybírat.

Projevy ukázaly rozdíly v názorech kandidátů

Oba kandidáti na počátku schůze přednesli své projevy. Politoložka Vladimíra Dvořáková si myslí, že jasně ukázaly rozdíly v jejich názorech. U Švejnara Dvořáková ocenila to, že zmínil, jak by případně funkci prezidenta vykonával. V projevech Klause i Švejnara podle Dvořákové bylo možné objevit také několik vzájemných narážek, které směřovaly přímo na konkurenta nebo na stranu, která ho podporuje. To si myslí i Just.

Klaus se podle Dvořákové například opřel do zelených, zatímco Švejnar kontroval výrokem, že bude prezidentem "poučeným, a ne poučujícím". Celkově však hodnotila kandidátské řeči jako velmi důstojné. Švejnar i Klaus jsou podle ní zkušenými řečníky, na kterých nebyla vidět nervozita.

Podle Justa projevy nijak nepřekvapily: Klausův byl o kontinuitě, Švejnarův se nesl ve znamení změn. Politologové oslovení televizí Nova se neshodli v tom, kdo z prezidentských kandidátů měl lepší projev. Zatímco Bohumil Doležal se spíše klonil na stranu současného prezidenta Klause, Zdeněk Zbořil a Pavel Šaradín ocenili Švejnara.

Reklama

Výběr článků

Načítám