Hlavní obsah

V letadle lze již posílat sms, telefonování se připravuje

Novinky, toh

Posílat či přijímat sms a e-maily během letu už není žádné tabu. Navíc by v následujících měsících neměl být problém si přímo v deseti kilometrech nad zemí na palubě letadla zatelefonovat.

Článek

Možnost využívat během letu mobilní telefon umožňuje zatím jen jediný stroj, a to ten největší - Airbus A380 společnosti Air France. Firma bude systém šest měsíců testovat a po vyhodnocení výsledků se rozhodne, zda technologii umožňující použití telefonů zavede na všechny své linky.

"Telefonovat zatím není povoleno, nicméně se na tom pracuje v rámci druhé fáze projektu,“ připomněl Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Jak systém funguje?

Technologie Mobile OnAir se aktivuje vždy, když letadlo vystoupá do výšky 10 tisíc stop. Poté mohou cestující připojit své telefony do miniaturní sítě instalované uvnitř letadla. Nutností je přidat mezinárodní předvolbu při zadávání telefonního čísla.

Data jsou přenášena modemem do satelitu, který je dál předává pozemní síti. Ceny za použití služby jsou srovnatelné s běžnými mezinárodními hovory z mobilního telefonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám