Hlavní obsah

Ford představil první počítač zabudovaný do automobilu

Novinky,

Ačkoli tu již několik takových pokusů bylo, Ford je vůbec prvním výrobcem, který počítač instalovaný přímo do automobilu zavede sériově. Monitorem je klasická obrazovka navigace, ovládání je přes klávesnici a nechybí ani připojení na internet.

Článek

Nový SYNC systém by měl být spíš pomocníkem, než pro zábavu a brouzdání po internetu. Však se také bude dodávat od roku 2009 do pickupů F-Series, F-Super Duty a E-Series Van. Posledním a pro nás nejzajímavějším vozem je Ford Transit Connect, který se vyrábí v Turecku (a prodává i v Evropě) a bylo nedávno rozhodnuto, že se začne vyvážet i do USA.

Technologie počítače v autě není žádným velkým převratným vynálezem, jen je třeba upozornit, že SYNC je multifunkčním pomocníkem jako prvním nabízeným přímo výrobcem auta.

Počítač je totiž neustále připojen k internetu, takže může komunikovat třeba se skladem a objednávat online díly potřebné k práci. Dále je možné posílat a odesílat maily, komunikovat po telefonu a samozřejmě ve standardním provozu funguje 6,5palcová obrazovka jako klasická navigace Garmin.

:. K počítači lze připojit i tiskárnu.

Systém má také několik dalších rožšíření. Jimi je i slot pro SD karty, USB konektor nebo vlastní dvougigabajtová paměť. Je pravda, že to poslední není zrovna moc, zvlášť když uvážíme, že dnešní vozy používají pro své audiosystémy i dvacetigigové harddisky.

Počítač pracuje se systémem Microsoft Auto a jeho součástí je i speciální příslušenství Tool Link. Každé nářadí naložené na korbě totiž může mít na sobě nalepený miniaturní čip. Přijímače na korbě pak zjistí, co všechno za nářadí je na korbě k použití. Přehled pak má i majitel firmy, který může kontrolovat, kde se mu pohybuje posádka s tím kterým zařízením.

:. Obrazovka ve voze vypadá jako klasická navigace.

Navíc má tento systém i možnost ochrany jednotlivého nářadí. Jenže ruce nenechavců jsou velmi rychlé a ani signalizace o ztrátě by nebyla dostatečně rychlá. Ford tak nabídne do vozů speciální sadu ohebných úchytů, kterými půjde bezpečně vše na korbě zamknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám