Hlavní obsah

Ceny v lednu opět vzrostly, jsou nejvýše od roku 1998

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Na 7,5 procenta v lednu meziročně zrychlil růst spotřebitelských cen. Oproti prosinci se tak inflace zvýšila o tři procenta. Ceny jsou tak nejvyšší od listopadu 1998. Tento agresivní růst zaskočil i ekonomické analytiky. Česká národní banka čekala zdražování do sedmi procent.

Článek

„Za růstem inflace stojí především růst cen potravin, bydlení a reforma veřejných financí, která přinesla zvýšení nižší sazby DPH z 5 % na 9 %, poplatky u lékaře atd,“ uvedl analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

Podle údajů Českého statistického úřadu rostly ceny elektřiny o 9,5 %, zemního plynu o 7,8 %, tepla a teplé vody o 8,1 %, vodného o 3,8 %, stočného o 3,9 %. Čisté nájemné v nájemních bytech se zvýšilo o 11,6 %, z toho v bytech s regulovaným nájemným o 18,9 % a v bytech s tržním nájemným o 0,5 %.

Růst cen vybraného zboží v lednu (v %)
čokoláda a čokoládové výrobky2,9
ovoce6,5
zelenina a brambory5,2
jogurty2,3
cukr3,6
maso1,8

Ceny rostly i v dopravě - v autobusové o osm procent, v kombinované městské dopravě o 13,2 procenta. V oddíle veřejné stravování a ubytování byly vyšší zejména ceny jídel v restauracích o 1,6 %, závodních jídelnách o 5,4 %, školních jídelnách o 6,0 %. Ubytovací služby se zvýšily o 3,5 %.

Zdražování začalo již loni

Ceny začaly rychle růst již koncem loňského roku. V prosinci byla inflace nejvyšší od roku 2001, a to 5,4 procenta.

Ekonomičtí analytici již předem avizovali, že letošní růst inflace bude jeden z největších za několik posledních let. Přesto by se postupně na konci roku mohl růst zpomalit. "Inflace by se měla držet nad 7,0 % až do třetího kvartálu a poté začít klesat," dodal analytik Komerční banky Jiří Škop.

Reklama

Výběr článků

Načítám