Hlavní obsah

Arcibiskup z Canterbury považuje za nutné přijmout prvky islámského práva

LONDÝN

Velké pobouření vyvolalo čtvrteční vyjádření nejvyšší hlavy anglikánské církve, arcibiskupa z Canterbury Rowana Williamse v rozhovoru pro stanici BBC Radio 4, že je nevyhnutelné, aby Británie přijala některé prvky islámského práva šaría. Premiér Gordon Brown to tvrdě odmítl stejně jako opoziční konzervativci a liberálové.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky

Článek

Arcibiskup uvedl, že v Británii „musí čelit skutečnosti“, že někteří její občasné nemají vztah k britské legislativě a podle něj by ke sjednocení národa přispělo, kdyby si mohli v oblastech finančního nebo rodinného práva vybrat, zda se budou řídit islámským právem, které například neuznává úroky, nebo britským.

Podle arcibiskupa by muslimové neměli být vystavováni tvrdé volbě „mezi kulturní loajalitou a loajalitou státu“. Rowan Williams zdůraznil, že „některé prvky šaríi jsou už naší společností a naším právem uznány, takže nejde o to, že bychom sem vnášeli cizí a nepřátelský systém." Současně za nepřijatelné označil islámské trestní právo s jeho krutými tresty.

V zemi musí platit jedno právo

Přesto se dočkal tvrdé kritiky ze strany premiéra i dalších politiků. Mluvčí britského premiéra tlumočil vyjádření Gordona Browna, že britské právo musí být založeno na britských hodnotách. Konzervativní strana uvedla, že arcibiskupův výrok je nevhodný. Liberální demokraté prohlásili, že všichni lidé musejí respektovat právo a musejí si před ním být rovni.

Národní laická organizace uvedla: "Není možné mít zemi, kde jsou zvláštní zákony pro různé náboženské skupiny." Arcibiskup ale zdůraznil, že v Británii už působí ortodoxní židovské soudy.

Uvedl, že i další skupiny v Británii jsou často pod podobným tlakem, musejí akceptovat rozhodnutí, které je v rozporu s jejich vírou. Zmínil například katolické organizace pro adopce, které musejí souhlasit s předáním dětí do rukou homosexuálních rodičů.

V Anglii není oficiální odluka církve od státu: anglikánská církev je církví státní, její biskupové zasedají z titulu své funkce v parlamentu a hlavou církve je královna, která také na návrh vlády jmenuje arcibiskupa z Canterbury.

Muslimové jsou pro

Naopak Muslimská rada Británie arcibiskupova slova uvítala. Zdůraznila, že ani ona nechce, aby se v Británii uplatňovalo islámské trestní právo. V šedesátimiliónové Británii žije 1,8 miliónu muslimů. Někteří z nich uvádějí, že věrnost islámu je pro ně vyšší hodnotou než láska k vlasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám