Hlavní obsah

ČNB opět zvýšila úrokové sazby

Novinky, fia, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak vzrostla na 3,75 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu od dubna 2002. Zároveň ČNB snížila odhad letošního růstu HDP. Původně byla prognóza 3,9 až 6,1 procenta, zatímco nyní je 4,1 procenta.

Článek

Kromě 2T repo sazby vzrostla také hlavní diskontní sazba na 2,75 procenta a lombardní sazba na 4,75 procenta. "Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 8.2.2008," uvedla ČNB.

"Není to takové drama, protože se to očekávalo," potvrdil Novinkám ekonomický analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.Podle něj jsou úrokové sazby sice na šestiletém maximu, přesto se stále drží nejníže v celé Evropské unii. Ta se drží na čtyřprocentních úrocích.

Zájem o půjčky by se neměl zbrzdit, míní Michl. "Hypotéky podražily již dříve," připoměnl analytik. Dlouhodobě však lze očekávat působení na posilování koruny.

Zvýšení sazeb reaguje na rostoucí inflaci

"Centrální bankéři reagovali na hrozbu rostoucí inflace. Dle našeho názoru se jedná o jedno z posledních, ne-li úplně poslední, zpřísnění měnových podmínek. Nyní by mělo následovat delší období úrokové stagnace," uvedl analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Dodal, že koncem roku se můžeme dočkat naopak snížení sazeb v souvislosti se zpomalující domácí ekonomikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám