Hlavní obsah

Pro Švejnara byl nejtěžší začátek jeho kampaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle kandidáta na prezidenta Jana Švejnara byl nejtěžším obdobím celé prezidentské kampaně její počátek. Všichni očekávali můj neúspěch a s mým týmem jsem to musel zvrátit, řekl Švejnar v rozhovoru pro Radiožurnál.

Článek

Bylo to okolo Vánoc, pak se preference vyrovnaly, upřesnil Švejnar. Nejtěžší ale bylo podle Švejnara přesvědčit lidi, že může Václavu Klausovi konkurovat.

Švejnar řekl, že má před prezidentskou volbou připraven projev, který bude mít 10 až 15 minut. Klausův protivník přikládá projevu velkou váhu a doufá, že bude mít i v závěru efekt.

"S naší politickou kulturou jsme na tom lépe, než si myslíme. V USA se však lidé vzájemně více respektují," řekl Švejnar.

„Topolánek mě překvapil“

Na otázku, jak vnímá nedělní výpady proti jeho osobě z úst Mirka Topolánka, Švejnar řekl, že s českým premiérem má férový vztah a jeho útok jej tedy překvapil.

Topolánek v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že kolem Švejnara je "korupční potenciál" a zpochybnil půlmilionovou částku za vedení prezidentské kampaně. Švejnar podle svých slov nadále trvá na Topolánkově omluvě.

Na fakt, že s Klausovým kancléřem schází Miroslav Šlouf, bývalý poradce premiéra Miloše Zemana, Švejnar uvedl, že jestli má Klaus Šloufa ve svém týmu, tak to o něm něco vypovídá. „Pomáhá to spíš mně,“ dodal Švejnar.

Švejnar opět zdůraznil, že není úplně odtržen z českého prostředí. Přiznal však, že v devadesátých letech by bylo pro něj jednodušší kandidovat, jelikož politické vody ještě nebyly tolik ustáleny. Nemrzí jej ale, že do toho tehdy nešel. Byl jsem v devadesátých letech ekonomickým poradcem prezidenta Václava Havla, upozornil prezidentský kandidát.

Na otázku, jaké české autority uznává, odpověděl, že jsou to spíše postavy z historie. Jmenoval krále Karla IV., prezidenta Tomáša Gariggua Masaryka nebo skladatele Antonína Dvořáka. „ A ze současnosti? Já bych ještě počkal,“ zakončil tuto úvahu Švejnar.

Reklama

Výběr článků

Načítám