Hlavní obsah

Historickému superúterý dominovali McCain s Clintonovou

Novinky, CNN, rei, The Washington Post
Aktualizováno

Nejrozsáhlejší primárky v dějinách Spojených států potvrzují, že američtí voliči upřednostňují zkušenosti. Ukázaly to výsledky volebního superúterý ve 24 státech USA. Patrné je to zejména v táboře republikánů, ve většině států vyhrál veterán John McCain. Mezi demokraty se dařilo nejvíce senátorce Hillary Clintonové, která bodovala na severu, ale také v ostře sledované Kalifornii.

Foto: Gary Hershorn , Reuters

Senátorka Hillary Clintonová se raduje z vítězství

Článek

Mezi demokraty ale rozhodnuto není, Clintonová svůj náskok nezvětšila. Její soupeř Obama je silný na jihu USA.

První výsledky byly známy z Georgie, kde se vítězství senátora z Illinois Obamy vzhledem k početném zastoupení afroamerického obyvatelstva očekávalo. Obama také vyhrál ve svém domovském státě Illinois.

Celkem ale vítězí ve více státech Obamova soupeřka, newyorská senátorka Hillary Clintonová. Uspěla v klíčových státech, jako je New York a New Jersey, nejvíce hlasů dostala ale také v Arkansasu, kde byl guvernérem její manžel, nebo v Tennessee či Oklahomě.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Clintonová také vyhrála v lidnaté Kalifornii, která patří ke klíčovým státům.

McCain potvrzuje náskok z průzkumů

Mezi republikány se nejvíce daří veteránovi Johnu McCainovi, což ukazuje, že zejména republikánští voliči sázejí na zkušenost, i když jen 49 procent republikánů, kteří mu dali hlas, se označilo za konzervativce. Podařilo se mu porazit své soupeře i v klíčové Kalifornii .

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

McCain uspěl v Connecticutu, New Jersey, Illinos, Oklahomě a Delaware. Úspěch zaznamenal v úterý i Mike Huckabee, který do superúterý zvítězil jen v prvních primárkách v Iowě. Vyhrál těsný souboj v Západní Virginii, kde s 52 procenty porazil druhého Mitta Romneyho, jenž dostal 47 procent. Třetí skončil McCain s pouhým jedním procentem hlasů. Huckabee tak získal hlasy všech delegátů.

Huckabee bodoval zejména ve státech na jihu USA, jako Arkansas, Georgia a Alabama.

Mitt Romney uspěl ve státě Massachusetts, kde byl guvernérem, a vyhrál i v Utahu, což se čekalo, neboť je mormon. Uspěl i v Severní Dakotě.

Pozorovatelé se shodli, že pro Romneyho bylo volební superúterý zklamáním.

Boj o hlasy delegátů

Počet států, ve kterých kdo vyhrál je důležitý především u republikánů, protože ti uplatňují většinový systém. Vítězství kandidáta v primárkách mu zajišťuje hlasy všech volitelů, zatímco u demokratů se rozhoduje podle poměru získaných hlasů.

Mezi republikány získal zatím nejvíce delegátů McCain, v úterý 247 a celkově 349.

Počty hlasů delegátů pro jednotlivé kandidáty demokratérepublikániClintonová825McCain615Obama732Romney 268Edwards (od nominace upustil)26Huckabee169Potřebné hlasy k nominaci 2025 1191Těsný souboj o hlasy delegátů mezi demokraty vede o několik desítek hlasů Hillary Clintonová nad Barackem Obamou. V úterý zatím získala Clintonová 497 hlasů a Obama 489, celkově pak 760 a 692, takže Clintonová dosavadní náskok nezvýšila.

:. Clintonové příznivci slaví senátorčino vítězství v New Yorku.foto: Reuters/Brian Snyder

Výsledky primárek z 5. února
státdemokratérepublikáni
AlabamaObamaHuckabee
AljaškaObamaRomney
ArkansasClintonováHuckabee
ArizonaClintonováMcCain
ConnecticutObamaMcCain
ColoradoObamaRomney
DelawareObamaMcCain
GeorgiaObamaHuckabee
IdahoObamavolí 27. května
IllinoisObamaMcCain
KalifornieClintonováMcCain
KansasObamavolí 9. února
MassachusettsClintonováRomney
MinnesotaObamaRomney
MissouriClintonováMcCain
Montanavolí 3. červnaRomney
New JerseyClintonováMcCain
New YorkClintonováMcCain
Nové MexikoClintonovávolí 3. června
OklahomaClintonováMcCain
Severní DakotaObamaRomney
TennesseeClintonováHuckabee
UtahObamaRomney
Západní Virginievolí 13. květnaHuckabee

Úterý s historickými superlativy

V úterý se v USA volilo v bezprecedentních 24 federálních státech, neboť chtělo historicky nejvíce států promluvit zásadně do závěrečných nominací a obávaly se, že po superúterý by už mohlo být pozdě. To se ale nepotvrdilo zejména v demokratickém táboře.

Komentátoři upozorňují, že kandidáti budou muset pokračovat v náročné a tvrdé kampani, na níž budou potřebovat další peníze od sponzorů. Důležité budou hned sobotní volby v Louisianě.

Obama už začal agitovat. Clintonová se dokonce připravuje na březnové nominační boje.

Volební superúterý 2008

Primárky a volební shromáždění historicky největšího rozsahu.Volily milióny lidí v téměř polovině federálních států, v zahraničí a v jedné državě USA (Americká Samoa). Odhaduje se rekordní voličská účast.

Bojovalo se o hlasy voličů a podporu delegátů přes celonárodními stranickými sjezdy.

V demokratických kláních byl v sázce 1681 delegát (celkem je k nominaci potřeba 2025), mezi republikány se soutěžilo o 1023 delegátů (z potřebných 1191).

U demokratů se delegáti rozdělují víceméně poměrným způsobem. Oba kandidáti tak získají v poměru zhruba tolik delegátů, kolik hlasů voličů. I proto superúterý mezi demokraty nerozhodlo. Vyhlídky obou kandidátů jsou navíc vyrovnané.

U republikánů se většina primárek rozhoduje podle systému "vítěz bere všechno". Vítěz v daném státě tedy získá všechny volitele na nominační sjezd a druhý či třetí v pořadí ani jednoho.

Reklama

Související články

Obama s Clintonovou už na sebe neútočí

Poslední velká debata dvou demokratických kandidátů v hollywoodském kině Kodak na prezidenta před úterními primárkami ve 22 amerických státech byla méně...

Superúterý nemusí o kandidátech rozhodnout

V úterý se odehraje největší měření sil v dějinách amerických prezidentských primárek. Je bezprecedentní svým rozsahem (24 států), ale i vyrovnaností uchazečů....

Clintonová při kampani znovu ronila slzy

Uchazečka o prezidentství, demokratická senátorka Hillary Clintonová v pondělí podruhé během kampaně uronila slzy dojetí. Stalo se tak pár hodin před...

Výběr článků

Načítám