Hlavní obsah

Poslanci ODS poslouchali Švejnara deset minut

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Deset minut trvala návštěva Jan Švejnara v poslaneckém klubu ODS. Švejnar přesto schůzku považuje za užitečnou a zopakoval, že má podporu několika občanských demokratů. Švejnar popsal jednání tak, že poslancům ODS sdělil své názory, avšak otázka nepadla žádná. Prezident Václav Klaus navštívil odpoledne senátory ODS, pobyl s nimi hodinu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Švejnar a Petr Tluchoř při schůzce v poslaneckém klubu ODS

Článek

Protože jeho názory znají, tak nebyly kladeny otázky a senátoři návštěvu spojili s autogramiádou Klausovy knihy. Předseda klubu Jiří Stříteský řekl, že se zaručuje, že Klaus dostane všechny hlasy od senátorů. Předseda horní komory Přemysl Sobotka doufá, že Klaus dostane i hlasy senátrů jiných klubů.

O schůzku požádal, vyhověli jsme

Podle premiéra a šéfa ODS Topolánka je jeho strana solidní, a proto když Švejnar požádal poslance o schůzku, vyhověli mu.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř po setkání hovořil v podobném duchu. Řekl, že klub Švejnara přijal jen ze slušnosti a všech 81 poslanců ODS je stále odhodláno volit svého kandidáta Václava Klause. Švejnar ale i po setkání věří, že nějaké hlasy v ODS může získat.

Klaus jednal s komunisty přes hodinu

Ucházet se o hlasy poslanců byl v úterý také prezident Václav Klaus, který navštívil klub KSČM. Komunističtí poslanci Klausovi žádné hlasy pro jeho znovuzvolení neslíbili. Svou taktiku pro páteční volbu stanoví výkonný výbor KSČM až ve čtvrtek. Tento den také komunisté definitivně řeknou, zda budou prosazovat tajnou, či veřejnou volbu. Nyní se ale KSČM kloní spíš k veřejnému hlasování, které žádá i ČSSD.

Prezident se zákonodárci KSČM strávil ve sněmovně asi hodinu a deset minut. Z vyjádření účastníků schůzky vyplynulo, že v některých tématech se komunisté s prezidentem shodli, v jiných oblastech nikoli.

"Těším se na páteční volbu. Samozřejmě podotýkám, že žádné hlasy mi přislíbeny nebyly," řekl novinářům Klaus. Tento týden - v úterý nebo ve středu - navštíví podle šéfa klubu komunistů Pavla Kováčika komunistické poslance i jeho protikandidát Jan Švejnar. Ten už v klubu KSČM byl, takže by šlo o jeho druhou návštěvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám