Hlavní obsah

Klaus navštívil komunisty, podporu mu neslíbili

Právo, Novinky, jov, gö

Prezident Václav Klaus navštívil v úterý poslanecký klub KSČM. S komunistickými zákonodárci jednal více jak hodinu. Poslanci KSČM mu své hlasy neslíbili. Jednání ale bylo věcné, komunisté i Klaus si je pochvalovali. KSČM Klaus potěšil tím, že označil za možné uspořádání referenda k případnému umístění americké základny v Česku.

Václav Klaus na návštěvě u komunistických poslancůVideo: ČTK

 
Článek

"Vítám vás na půdě poslaneckého klubu KSČM," řekl Kováčik při příchodu prezidenta.

Klaus dorazil oproti plánu s předstihem sedmi minut. "Přišel jsem o trošku dříve," konstatoval. Na klub KSČM jej doprovodili kancléř Hradu Jiří Weigl a kancléř Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr.

Jednání komunistů s Klausem bylo uzavřené, účastníci schůzky pouze zapózovali fotografům.

"Téměř hodinu a deset minut pan prezident setrval na klubu. Věřte, že zůstaly ještě mnohé nezodpovězené otázky, ne proto, že by pan prezident nechtěl odpovídat, ale proto, že se na ně nedostalo," řekl po jednání Kováčik.

"Téměř hodinu a deset minut pan prezident setrval na klubu. Věřte, že zůstaly ještě mnohé nezodpovězené otázky, ne proto, že by pan prezident nechtěl odpovídat, ale proto, že se na ně nedostalo," řekl po jednání Kováčik.

"Setkání bylo oboustraně ku prospěchu, teď nemyslím páteční volbě, ale vzájemné informovanosti. Jsem přesvděčen, že to, co bylo rozhodující, bylo zodpovězeno. Ne vždy se naše názory potkaly, ale to už tak bývá, když pravicový kandidát přijde na klub levicové strany," dodal.

"Vážím si pozvání, jednání bylo skutečně věcné, a to považuji za věc klíčovou. Nemyslím, že jsem svými postoji a názory přesvědčil řadu volitelů KSČM, to ani nebylo možné očekávat. Myslím, že jsem svoje postoje v řadě věcí vysvětlil a těším se na páteční volbu. Podotýkám, že mi žádné hlasy přislíbeny, bohužel, nebyly," uvedl pak prezident Klaus.

Klaus se s komunisty bavil o domácí i zahraniční politice, EU, české armádě, důchodovém systému a církevních restitucích.

Klaus podporuje debatu k důchodové reformě

Komunisté předali na jednání Klausovi návrh svého poslance Miroslava Opálky k důchodové reformě. "Ač máme rozdílné názory, minimálně ta míra k diskusi byla velká a já za to děkuji," řekl k tomu Filip.

"K takové základní věci, jako je reforma důchodového systému, souhlasím s tím, že to je věc na desetiletí dopředu a proto bych se velmi přimlouval, aby byl na naší politické scéně nalezen elementární konsenzus. Důchodovou reformu schválit poměrem 101 ku 99, to by nebylo vůči občanů naší země fér. Byl bych pro, aby se nějaká vážná jednání v této souvisosti vedla. O tom jsem přesvědčen dlouhodobě," sdělil k tomu Klaus.

Referendu k radaru se nebrání

Klaus potěšil komunisty názorem na eventuální referendum k americkému radaru na území České republiky. Prezident jeho uspořádání neodmítl.

"Referendum je naprosto výjiměčná věc. Byl bych velmi moc pro dohodu na politické scéně. Ale na druhé straně si myslím, že na rozdíl od referenda o Lisabonské smlouvě, které je velmi obtížné, referendum na toto téma je možné," řekl Klaus.

Komunisté zatím tvrdí, že chtějí protáhnout Jana Švejnara přes dvě kola a vynutit si druhou volbu, v níž by chtěli jednat o dalších kandidátech. Údajně mají v záloze pět osobností společenského života, ale političtí partneři kromě ODS říkají, že jimi nedisponují.

:. Prezident Václav Klaus na návštěvě poslaneckého klubu KSČMfoto: Právo

Filip sdělil, že se komunisté budou snažit vyvolat druhou volbu tím, že ve třetím kole první volby nedají hlasy žádnému kandidátovi. O tom jednají s ostatními politickými stranami.

"Pro nás je mnohem podstatnější, zda se bude nebo nebude konat druhá volba,“ sdělil Filip. Předseda KSČM připustil, že by komunisté mohli do druhé volby postavit stranického kandidáta.

Komunisté plánují ještě druhé setkání s Klausovým protikandidátem Janem Švejnarem ve středu, a to v době, kdy bude Klaus u poslanců soc. dem. "Pokud bude mít pan Švejnar čas v tuto dobu, tak toho určitě využijeme,“ uvedl Filip.

Komunisté plánují ještě druhé setkání s Klausovým protikandidátem Janem Švejnarem ve středu, a to v době, kdy bude Klaus u poslanců soc. dem. "Pokud bude mít pan Švejnar čas v tuto dobu, tak toho určitě využijeme,“ uvedl Filip.

O tom, jak se komunisté skutečně rozhodnou, se má jednat v předvečer volby na výkonném výboru KŠCM za účasti všech 29 poslanců a senátorů.

Spekuluje se, že deset poslanců by mohlo podpořit Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám